Alliansens ekonomiska tungviktare om vägen till regeringsmakten

Publicerad 2018-05-17, 10:02

De ekonomisk-politiska talespersonerna inom Alliansen. Hur överens är de egentligen om den ekonomiska politiken och hur arbetar de för att komma åt regeringsmakten? Till Dagens Opinion ger de en berättelse om vägen till regeringsmakten som ibland är samstämmig och i bland inte.

Dela med andra

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet
 
Vilka ekonomisk-politiska frågor blir viktigast i valrörelsen?
– Jag tror att det som sas i partiledardebatten (svt) kommer att prägla den ekonomiska debatten. Då syftar jag framförallt på integration och vägen till jobb för dem som kommer in i Sverige. Här finns en väldigt tydlig konflikt där statsministern anser att de som kommer till Sverige ska anpassas sig efter vårt system och mot det står att systemen ska anpassas efter verkligheten.  Där tror vi på det senare av de två alternativen, säger Emil Källström och utvecklar:
 
– Om vi ska ta integration på allvar, måste de personer som ska stanna kvar här, ha ett jobb att gå till. Fortsätter vi som nu hamnar många i ett livslångt utanförskap för att vi inte vill ändra vårt system, det är oklokt och i det närmaste omoraliskt.

Emil Källström lägger till:

– Sedan hoppas jag att vi ska få tid att prata om det som är frågor på lite längre sikt och att ett antal områden inom svensk ekonomi är underreformerade. Då syftar jag på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och skattesystemet som är kvarlevor från en annan tid. I takt med att världen förändras behöver vi genomföra ett antal strukturreformer, som skedde på 90-talet.   Det är bäst genomföra reformerna och hoppas vi hinner innan vi blir tvingade ändra i en lågkonjunktur. 

Hur samarbetar ni i Alliansen kring den ekonomiska politiken?
– Vi samarbetar mycket bra i finansutskottet. De flesta sms jag får kommer från gruppen. Vi stämmer av saker från dag till dag och lite mer långsiktigt. Vi möts flera gånger per vecka och diskuterar vad som borde bli lag på det ekonomiska området, som det nya förslaget om inträdesjobb. Det som kommer att presenteras före valet blir mindre än 2014 då vi hade en fullständig budget, men mer än innan Alliansen kom på plats 1998-2002. Då blev det en debattartikel i bästa fall.

Men år 2006 hade Alliansen en hel äntringsstyrka. Hur ser det ut nu?
– Nu vill jag vara lite försiktig, men det pågår ett gemensamt förberedelsearbete. Å andra sidan handlade år 2006 om att vi överhuvudtaget skulle komma överens då diskuterades det på ett annat sätt. När det gäller centrala områden som bostäder, arbetsmarknad och synen på skatter, har vi aldrig varit mer överens, inklusive de åtta åren i Allians-regeringen. Bara en sak som att vi har en samsyn på hur Arbetsförmedlingen ska fungera. Det ä ju en koloss där vi har varit helt oense. Möjligen lägger vi inte lika många mantimmar som 2006, säger Emil Källström.
 

Elisabeth Svantesson,
ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Vilka ekonomisk-politiska frågor tror du kommer att dominera valrörelsen?
– Jag tror valrörelsen kommer att domineras av att man ska lösa problem, det vill säga, se till att poliserna blir fler, se till att vårdköerna kortas. Det är också ekonomisk politik. Man måste visa hur man kan finansiera det. Det gör vi idag. Vi presenterar inte vidlyftiga löften, utan visar att man också kan prioritera och finansiera.

Debatten kommer alltså inte att handla om skatter och så, utan hur det ska gå till att finansiera saker?
– Ja. Socialdemokraterna kommer att hävda att skattesänkningar står mot välfärd. Jag säger att det är bidrag som står mot välfärd. Det är bidragskostnaderna vi måste hålla nere. Man kan sänka skatten, man kan prioritera och man måste se till att hålla nere kostnaderna.

Hur samarbetar ni i Alliansen kring ekonomisk-politiska frågor?
– I budgetmotionen vi har presenterar har vi de första sidorna gemensamma. Vi har en gemensam plattform och en gemensam syn på ekonomisk politik i grunden och vad som krävs för att fler ska komma i jobb.

Hur jobbar ni praktiskt och konkret?
– Jag har mycket kontakt med mina kamrater i finansutskottet. Vi utvecklar politiken tillsammans.  Det finns också reformarbetsgrupper, där vi tänker presentera gemensam politik inför valet.

Din huvudmotståndare i valet är finansminister Magdalena Andersson (s). Kan du ge henne lite positiv feedback?
– Jag tycker att det är väldigt bra att hon har sett till att statskulden har fortsatt att sjunka. Det är visserligen högkonjunktur, men hon har också varit noga med att den ska hållas nere. Det är mycket bra. Sedan hade jag önskat att hon också hade sparat mer. Det hade hjälpt Sverige i nästa lågkonjunktur. Men hon är i grunden en kompetent person.

Har Magdalena Andersson någon ytterligare förbättringspotential?
– Definitivt. Hon har alltså höjt skatterna med 60 miljarder och höjt utgifterna med 100 miljarder. Ändå fungerar många saker betydligt sämre i dag. Vi har färre poliser. Vi har längre vårdköer.

Hur kommer det sig, är hon okunnig, Magdalena Andersson har väl läst på Handels?
– Det handlar om att de inte har tagit tag i problemen på riktigt. De har inge genomfört reformerna som krävts. De har inte vågat fatta tuffa beslut, säger Elisabeth Svantesson.
 

Jakob Forssmed
, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna

Vilken blir den viktigaste ekonomisk-politiska frågan som kommer upp i valrörelsen?
– Jag tror att det kommer att vara reformer för att få fler i utsatt ställning, inte minst utrikesfödda, i arbete. Strukturellt viktiga reformer som gör det mer lönsamt att arbeta, förbättra yrkesutbildningen för de här personerna, och inte minst göra det möjligt att lära sig jobbet på jobbet.

Strukturreformer?
– Ja.

Är det en valvinnare?
– Du frågade om den ekonomiskt-politiskt viktigaste dimensionen. Jag tror att det kommer att vara den. I övrigt lägger vi väldigt stora resurser och reformer på vården.

Något mer som kommer upp i valet?
– Vi behöver också göra en skatteväxling och sänka skatten på jobb och höja en del miljöskatter och på konsumtion.

Liberalerna pratade om en grön skatteväxling. Är det något ni har pratat ihop er om inom Alliansen?
– Vi ser helt enkelt behovet, vi kommer att ha stora välfärdsbehov, vi behöver sänka skatten på jobb och företagande, men kanske inte kan sänka den så mycket vi vill om vi samtidigt ska klara polis, försvar och välfärd. Då tror vi att vi ska höja de skatter som är rätt att höja.

Hur samarbetar ni inom Alliansen?
– Vi har skrivit ett gemensamt avsnitt och gjort en gemensam bedömning av det ekonomiska läget i Sverige. Vi har en bred samsyn om lägesbilden. Sedan är vi lite oense om var tyngdpunkten ska ligga när det gäller reformer och skatter.

Har ni en arbetsgrupp?
– Det har vi absolut där vi diskuterar reformer och läget för Sverige, säger Jakob Forssmed.

Har ni en äntringsstyrka?
–  Ja.
 

Mats Persson
, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

Vilken ekonomisk-politisk fråga blir viktigast i valrörelsen?
– Två frågor. Bostadsmarknaden oroar väldigt många människor, inklusive mig själv. Det andra är hur nyanlända ska få jobb. Där är skolan viktig. Funkar skolan, funkar Sverige. Och att skapa en arbetsmarknad med fler enkla jobb, det behövs för att fler människor ska kunna bryta sitt bidragsberoende och få en arbetsplatsgemenskap.

Vilken är den stora skiljelinjen mellan regeringen och oppositionen?
– Det finns en ideologisk skiljelinje där vi tycker att det är bättre att man kommer in på arbetsmarknaden med lite lägre ingångslön, för att sedan ta sig vidare. Det säger regeringen nej till.  

Ni pratar om grön skatteväxling, är inte det Centerpartiets och Miljöpartiets retorik?
– Liberalerna tar miljöfrågan på mycket stort allvar. Därför lägger vi fram det här förslaget. I ett modernt samhälle måste man ta ansvar för klimatet och miljön. Till skillnad från regeringen tror vi att man ska ha generella regler och skatter som gör det dyrt att smutsa ner miljön i stället för att dela ut bidrag till höger och vänster.

Hur går samarbetet kring en gemensam budget i Alliansen?
– Vi pratar ständigt om i vad vi tycker lika och inte lika.

Finns ett formaliserat samarbete?
– Vi har träffats hela mandatperioden och kommer att fortsätta med det.

Finns det en äntringsgrupp?
–  Nja, nej, vi jobbar ju ständigt med att ta fram förslag och se vilka likheter och skillnader vi har, säger Mats Persson.
   

Sven Hagströmer värvar Anna Kinberg Batra

ANNONS: DIGITAL KOMMUNIKATÖR TILL INNOVATIVT FINANSBOLAG

ANNONS: SKL SÖKER OPINIONSBILDARE

Eon, H&M, Scania och Siemens bildar fossilfri koalition

Stefan Löfven (s) gör snabbvisit i Almedalen

ANNONS: STIM SÖKER SENIOR LEGAL COUNSEL FÖR PÅVERKANSARBETE

ANNONS: UNION TO UNION SÖKER KANSLICHEF

Klart med Bemanningsföretagens nya namn

Byrån som ersätter F&B på IQ

Ägarna lägger ner Finest

Humanisterna ska kampanja bort religiösa friskolor

Ulf Kristersson (m) håller sommartal

Göran Greider: Kanske borde partisekreteraren (s) avgå

IPSOS: SD allt närmare M och S

Hamnarbetarförbundet sågar Svenskt Näringslivs rapport: De vill få igenom lagändringen

Färsk byrå vinner Postnords stora pr-upphandling

(Visst) politiskt jubel över nej till Nobel Center

Svenskt Näringsliv: Hamnkonflikten kostade 4,5 miljarder

Hyresgästföreningen: Södermalm och Majorna har lika låg mångfald som Pajala

Moderaterna vill kriminalisera moralpoliser

LO vill höja det statliga skattetrycket

ABBA-Benny och Malena Ernman sjunger för Fi

Slumnätverk lanseras i Sverige

Aida Hadzialic medlar för lärarna

Paues Åberg upp 25 procent

Tre nya i Svensk Handels styrelse

Tillväxtverket sjösätter Sweden Food Arena

Skandia lanserar politisk sparreform

Amazing Alice backar men delar ut vinst

Landsbygdsriksdagen gav nya politiska förslag

Veckans Brief 17: Miljonmedierna som pr-konsulterna ignorerar – SDs hemliga valgeneral

SIFO: V förbi C – partiledardebatten lyfte inte S

Lernia lanserar eget journalistpris

Dött lopp mellan blocken hos TCO-väljarna

Datainspektionen vill hitta på ett eget namn

Hallvarsson anlitar Christer Gardell som prisutdelare

Här är SDs nya lokal i Almedalen

TV4 lägger två tunga valdebatter utanför Stockholm

Svenska Akademin tar in kris- och kommunikationskonsulter

Gullers köper contentbyrå – i Göteborg

Alliansens ekonomiska tungviktare om vägen till regeringsmakten

KU minus V och SD vill sätta stopp för ökat apanage

Medborgerlig Samling visar proffs på bussbakar

Regeringen lägger 500 miljoner på ai-center

Så ska Anna König Jerlmyr (m) bli finansborgarråd

Anna König Jerlmyr (montage)

Moderaternas ombudsman i Stockholm lämnar politiken

S kan tappa 6 procentenheter i Norrbotten

Centerpartiet vill fasa ut engångsplast

Axfood kniper Clas Ohlsons komdirektör

Svagaste tillväxten i Stockholm på fem år – och Brexit hotar

Lyft för Grand Relations

Forskare: Högerpolitiker är snyggare och får fler röster

Transport har hittat ersättare till Nordea

Företagsklimatet i storstäderna halkar efter

Naturskyddsföreningen korar bäst och sämst parti i miljöpolitik

Klart för politisk infekterade Västlänken

Svensk byråkoncern trea på tillväxt i världen

Medicheck utser pr-byrå

De nordiska näringsministrarna pratar it och transporter i Stockholm

H&H bygger ut styrelsen

Juno ökar men minskar i lönsamhet

David Lega gör tv – byggbolag sponsrar

CUF byter styrelse och definierar sig

Tidigare pr-konsult tar över RFSL

”Om att Stefan gör en Fredrik – med stängda hjärtan”

Moderaterna går till val på likhet för alla

”Socialdemokraternas migrationstaktik riskerar att ge dubbelt rösttapp”

Sverigedemokraterna drar ifrån igen i sociala medier

ANNONS: KIMM HAR JOBBEN DU KAN SÖKA I HELGEN

Ledarskribenterna som modererar Moderaterna

INIZIO: Ännu inget genomslag för S nya migrationspolitik

Startar byrå för att profilera kvinnliga politiker

Här är regeringens rymdstrategi

Resumés webbchef till Klarna

Skanskas presschef bygger egen låda

Jurist blir chef för samhällsrelationer på Systembolaget

Westanders ägare får dela på miljonbelopp

Norwegian anser sig skapa miljardaffärer i Sverige

Regeringen slarvar med att räkna på arbetsmarknadsprogram

Medborgerlig samling fyller på (med) nytt folk

Facebook bekräftar ny miljardinvestering i Luleå

Han är Rud Pedersens Göteborgschef

Sveriges mest ansedda organisationer – Saco slår LO

Diplomat värvar från Handelskammaren, regeringen och skolan

Pa-konsulterna om partiledardebattens vinnare och förlorare

DEMOSKOP: Tapp för de rödgröna – upp för SD

Akademikerna får (delvis) ny styrelse

Här är väljarnas viktigaste frågor – tapp för S

S-ledamot avgår i förtid i protest mot stramare migrationspolitik

IQ handlar ny byrå – samarbetet med F&B bryts

Här är S stramare migrationspolitik

Kärnhuset ner 21 procent

Här är Moderaternas nya klimatpolitik

Europeiska gröna partiet väljer svensk byrå

Pressbyrån byter Metro mot Expressen för kampanj för pressfrihet

EU-parlamentarikerna om långtidsbudgeten

Cambridge Analytica läggs ner – kunderna drog

Norstat köper Concilias panel

SD prioriterar trygghet, migration, sammanhållning och sjukvård

Gullers snor hel arbetsgrupp i Malmö

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.