Expressen-reportern Karl-Johan Karlsson rapporterade igår att det var Maria Wetterstrands ex som frågade ut henne i Svt:s direktsända partiledardebatt. Detta uppdaterade han senare på sin facebook-sida. Bara någon timme senare kommenterar Miljöpartiledaren statusuppdateringen: ”Gulligt av er att göra förstasida på en tjugo år gammal relation. Kan lugna dig med att jag träffat och pratat med dig betydligt mer de senaste åren än med Natanael”

– Det är klart att det finns vänskapsband mellan journalister och politiker, som umgås intensivt i valrörelser. Klart man tar en öl i baren ibland, det måste man ju. Men det är viktigt att ändå vara professionell i sin roll, säger Lars Nord.

Hur ser tendenserna ut för i år?

Det mer personliga tilltalet har ökat de senaste valrörelserna och det har med medieutvecklingen att göra. Förr fanns inte program som exempelvis Morgonpasset i P3, där politiker förväntas vara med personlig.

Resumé skriver idag om att Niklas Svensson och Frederick Federley har en nära relation. Förutom att centerpolitikern var vigselförättare på Expressen-reportens bröllop, ska de två även umgås mer privat.

Finns det inte risk att ankdammskänslan journalister och politiker emellan förstärks?

Jo visst, men de två grupperna har mycket gemensamt i offentligheten, vilket gör att det i ett litet land kan bildas kotterier. Man ger varandra viktig information off the record och det kan man ha synpunkter på. Nära relationer kan skapa bra kontakter, men kan också skapa konflikter, säger Lars Nord