– Medlemsutskottet har tagit kontakt med drygt 20 personer som man tycker ska yttra sig kring ett antal omständigheter som kommit dem till känna. Nu väntar man på att få ett svar från dem om hur de skulle vilja beskriva vissa av de här omständigheterna. Sedan får de utifrån det ta ett beslut, men vilket det blir kan vi inte veta förrän all fakta finns på bordet, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till Dagens Opinion.
 
Som Dagens Opinion tidigare berättat handlar det om bland andra SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne. Enligt sajten Nyheter I dag, som hänvisar till källor med god insyn i partistyrelsen, kan även SDUs ordförande i Haninge/Nynäshamn Hanna Lindholm samt andre vice ordförande i Stockholm Anton Stigermark komma att uteslutas.
 
Enligt SD-gruppledaren Mattias Karlsson är anledningen att vissa av personerna lierat sig med extremistorganisationer.
 
– Inom denna grupp ska det finnas personer som är dubbelanslutna till odemokratiska identitära organisationer såsom Nordisk Ungdom, antisemitiska konspirationsteoretiker samt personer som uttryckt beundran för Adolf Hitler med mera, säger han till Aftonbladet.