Anna Kinberg Batra meddelade i fredags, 25 februari, att hon vill avgå som partiledare. Det gör hon när en ersättare är på plats. I går sammanträdde Moderaternas valberedning.  Länsförbunden och de andra M-organisationerna kan nominera förslag till partiledare till 12 september. En ersättare till Anna Kinberg Batra utses sedan 8-9 oktober på en extra stämma.  
 
Elisabeth Svantesson, Moderaternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor och ofta utpekad partiledarkandidat, har kommenterat läget i partiet en gång sedan Anna Kinberg Batra avgick. Den 25 augusti skriver Elisabeth Svantesson på Facebook:
”Vårt parti befinner sig i ett mycket ansträngt läge. Vi behöver nu enas och tillsammans hitta en väg framåt. Anna Kinberg Batra visade stor styrka under dagens pressträff. Det är nu viktigt att vi moderater tar lärdom av den här perioden och för en ärlig diskussion, med varandra, om vägen framåt för partiet.”
 
Den tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd, som teoretiskt skulle kunna vara en kandidat, har inte överhuvudtaget kommenterat läget i partiet.
 
Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson, som liksom Elisabeth Svantesson ofta utpekas som partiledarkandidat skriver på Facebook att han har fått många frågor om sin roll i partiet. Han svarar:
”Nu måste alla som månar om moderaterna och tror på de värderingar som vi står för, ta sig samman och låta en seriös process leda fram till något som hela partiet kan enas kring. Det är svårt men absolut nödvändigt. Vi är många som bär ansvar för att moderaterna nu befinner sig i det här läget. Våra bekymmer varken börjar eller slutar med Anna.”
Och vidare:
"Frågan om vilken roll jag själv kan komma att spela för moderaterna i framtiden har inget svar idag. Den diskussionen kommer jag föra i våra interna samtal, och bara där."
 
Anders Borg, som nämns ibland i diskussionerna, har inte kommenterat läget i Moderaterna alls och han har dessutom tagit bort alla inlägg som har med hans ödesdigra kväll på den uppmärksammade skärgårdsfesten att göra.

Peter Danielsson
, Moderaternas vice ordförande och kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, lämnar tydligt besked dagens då detta publiceras, 28 augusti:
 
”Jag har idag berättat att jag söker fortsatt förtroende för att leda Helsingborg. Jag kommer även nationellt att göra mitt yttersta i partiledningen för att partiet ska vinna fler väljares förtroende i valet 2018. Det är min bedömning att vi mer än någonsin behöver binda ihop partiets lokala, regionala och nationella nivåer.”

Irene Svenonius
, finanslandstingsråd i Stockholm, utvecklade 23 augusti sitt beslut att inte stötta Anna Kinberg Batra:
”Vi är i förtroendebranschen. Det gäller mig i min roll som finanslandstingsråd. Det gäller andra i sina roller. Om vi – vilka vi än är – inte lyckas med uppgiften, inte når målen, bör andra ta över stafettpinnen när vi inte når fram.”
 
Efter beskedet skriver hon: 
 
"Nu inleds en strukturerad process av valberedningen för att välja ny partiledare, där det är viktigt att få in synpunkter och nomineringar från alla län. Slutligen behöver hela landet samlas bakom en kandidat, så att all kraft i Moderaterna rimligt snabbt åter kan riktas mot att tala om vilket Sverige Moderaterna vill se, samhällsutmaningar vi vill lösa och prata sakfrågor. Jag har noterat att någon fört fram mitt namn (!) som partiledare. Det var vänligt. Men efter bara 7,5 månader som heltidspolitiker är det sannerligen inte aktuellt. Mitt arbete i Stockholms läns landsting är långt ifrån klart."

Mikael Odenberg
, tidigare försvarsminister i Alliansregeringen kommenterar 26 augusti själva tillsättningsprocessen och skriver att han får ”dåliga vibbar” av Ulf Kristerssons inlägg:
”Låt oss Moderater för Guds skull lära av historien och inse att den här typen av kungamakeri inte längre funkar. Det vore förödande om vi ännu en gång ska ha en process där ingen utanför valberedningen vet vad som sker. Där man i slutna sammanträdesrum mejslar fram ett namn som känns moderat-mainstream. Men utan att någon utanför rummet vet vad som diskuterats och vem hen egentligen är eller vill”.
Och vidare:
”Nu måste partiets medlemmar äntligen få insyn. Vi behöver få en öppen process, där det står klart både vilka som är kandidater och vad dessa kandidater till äventyrs vill åstadkomma.”
 
Hur han själv ställer sig till partiledaposten är tämligen vagt. Innan, 23 augusti, Anna Kinberg Batra avgick, skrev han:
”Givet att jag har varit tydlig med hur jag ser på samarbete med SD så kommer även ett obekräftat rykte om att jag står till förfogande för en partiledarpost som inte är ledig att sätta igång SD-trollen på sociala medier. Därför vill jag partiellt frångå min "no comments-linje" genom att redan nu dementera att jag skulle vara kommunist eller kryptosocialist, utan bara en trogen medlem i Moderaterna.”

Leif Gripestam
, kommunstyrelsens ordförande i Täby, kommenterar spelbolaget Betsons odds på honom som partiledare (odds = 15): ”Detta är ju iofs smickrande men jag uppmanar alla mina vänner att inte spela på detta odds för att det är att slänga redan skattade pengar i sjön.”

Johan Forsell
, med 7 i odds, har inte kommenterat själva partiledarfrågan alls. Dock kommenterar han tämligen flitigt andra saker. Detsamma gäller Hanif Bali, som i börjar få viss uppbackning i sociala medier för partiledarposten. 
 
Sedan publiceringen har stycket om Irene Svenonius uppdaterats. /red.