”Det är något med mixen politik och hamburgare”

Det är inte kebab, inte, korv, inte Seven-Eleven eller Statoil, inte en glasskiosk eller Pizza Hut, fullmatade subs eller Ica. Nej det är hamburgare som politiken tycks leva i symbios med. Varför?

”Osmakligt”, säger han. Killen som vill vara anonym och som ligger bakom bloggen Alliansen besöker Mc Donalds med tillhörande Facebooksida på temat McAlliansen. Där publiceras bilder över regeringsmedlemmar som jobbar eller besöker McDonalds. Det kan tyckas nischat. Där finns ändå en hel del bilder på hamburgerflippande statsråd.

Den anonyma mannen berättar att han jobbar i den offentliga sektorn och har det lite trassligt med privatlivet. På fritiden grubblar han över regeringens insyltning i McDonalds. Han är något på spåren, säger han.

”Filippa Reinfeldt fick synas på ett brickunderlägg på alla McDonalds i Stockholmsområdet helt gratis. Det är bara ett av många oblyga exempel hur tätt Moderaterna och McDonalds hänger ihop. Samtidigt upprörs moderaterna av Socialdemokraternas lotterier”.

Jag försöker pressa den anonyma på hans identitet. Han vill inte. Han lägger på.
Sedan vill den inte gå bort. Tanken på hur politik och hamburgare hör ihop. För det för de, på något vis.

År 2010 gjorde Max en storstilad Almedalsvecka. Det norrländska alternativet bjöd det kräsmagade opinionsbildaretablissemanget i Visby på hemstekta burgare, inte sällan med vd bakom grillklotet. Kanske kände marknadstvåan att det var nödvändigt att försöka möta ettan McDonalds på hemmaplan för public affairs.

McDonalds är Sveriges största privata arbetsgivare bland ungdomar, jobbar aktivt med integration och är därmed en av de tyngsta aktörerna på den svenska arbetsmarknaden. Positionen ger tillträde till politikerna. Kanske tvingas McDonalds anstränga sig extra som stigmatiserat råkapitalistiskt varumärke med produkter som kan beskyllas för att skapa ohälsa.

Det finns förstås personband. Pr-byrån som ordnade Max triumfvecka i Almedalen heter Weber Shandwick vars chef, har jobbat på Muf och är nära vän med den förra arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (m) och lika god vän med McDonalds kommunikationschef Raymond Mankowitz som fick svara på frågorna om vad Filippa Reinfeldt (m) gjorde på McDonald’s brickunderlägg en dryg månad före snabbmatskedjan skulle användas som vallokal för att locka unga och ovana väljare till valet 2010.

En av valfrågorna var också en halvering av restaurangmomsen som också genomfördes efter valet. Då var det dags för hamburgarkedjorna att bjuda igen. McDonalds kommunicerar mycket kring alla jobb reformen skapar, bland annat skapa medieuppmärksamhet genom att ordna en rekryteringsdag på den hetaste eventarenan Stockholm Waterfront. Max tackar lite mer modest med att skicka presentkort à 100 kronor till samtliga riksdagsledamöter.

McDonalds har anlitat Prime som byrå, nu är det JKL. Det är byråer med starka kopplingar till Moderaterna, liksom Max är länkade till moderaterna via Weber Shandwick. Det skapas ett litet men kraftfullt nätverk av moderata människor som tillsammans har jobbat för både partiet och hamburgerjättarna. Mac och MAcDonalds lägger uppskattningsvis uppåt en halv miljard kronor på opinionsbildning och reklam per år. Max och McDonalds jobbar ytterst professionellt, rentav matematiskt med sin kommunikation. Mycket pengar och kompetens och raka vägar till maktpartiet skapar en bra grogrund för karriärister i gränslandet politik och näringsliv. Har vi fått ett hamburgeretablissemang?

Eller bevittnar vi bara ytterligare en svensk abnormalitet i stil med små grodorna, teknikfanatism, kräftskiva eller säg sekularism?

Är det ett uttryck för moderat folklighet och etablissemangsförakt att liera sig med ett stycke skräpmatskultur?

Är det en del av Täbymoderaternas DNA som får Fredrik Reinfeldt son Gustaf att stolt proklamera att han har fått jobb i kassan på McDonalds, kanske med mamma Filippa blickande mot sig från brickunderläggen?

Är McDonalds moderaternas ABF och hamburgarmarknaden det ljuva mötet mellan folket och kapitalismen, en outlet för folkhemskapitalismen?

Varför inte i stället Ica som har samma mix av storinternationell koncern och lokala franchise tagare i kläder med glada färger och massiva marknadsföringsbombmattor?

Jag blir inte klok på den svenska mixen av hamburgare och politik. Men något är han på spåren den där anonyma killen bakom McAlliansen.

Kommentarer 1

 1. gabbi skrev:

  Bästa hittills. Följer utvecklingen på denna blogg med spänning!

  Postad 02 Mar 2012, 3:36 e m

Trackbacks & Pingbacks 2

 1. From homer on 24 Aug 2014 at 4:52 f m

  .

  thanks!…

 2. From Milton on 17 Nov 2014 at 9:22 e m

  .

  good info!!…

Kommentera

Din e-post visas inte.