Eldade Fredrik Reinfeldt upp valsegern i Västmanland?

Jag anar hur statsminister Fredrik Reinfeldt (m) tänker kring den omfattande branden i Västmanland. Ungefär som vid upploppen i Husby. Låt de lokala krafterna, de offentliga instanserna, som har ansvaret, proffsen lösa problemet. Låt krafterna jobba i fred, gör ingen billig politisk poäng på det, det blir effektivast om inte processen störs av rikspolitiker som klampar in.
Till Husby åkte Fredrik Reinfeldts huvudmotståndare Stefan Löfven. Han åkte även till Västmanland, inte för att knipa politiska poänger, nej då, nej då, han till och med gjorde en poäng av att Socialdemokraterna avbryter sina valaktiviteter i området för att hjälpa till med släckningsarbetet. Till Västmanland åkte även Miljöpartiets finansministerkandidat Per Bolund, en mästare i att ta chanser till positiv medieuppmärksamhet.
Stefan Löfvens mediestrategiFredrik Reinfeldt med stab firade i helgen stora triumfer efter att han som första statsministern tågat i Pride-paraden. Men effekterna av det massiva och positiva mediegenomslaget, riskerar att brinna upp i Västmanland. Statsministern åkte inte dit. Gjorde han analysen att hans närvaro inte hade bidragit till släckningsarbetet, var den säkert korrekt. Men nu är det valrörelse. Då blir det fel att inte var tydligt först på plats och visa vem som har och tar det yttersta ansvaret. Eller i vart fall låta motståndarna ta platsen. Särskilt om Fredrik Reinfeldts insatser i Pride lyfts fram så hårt. Bilden framträder av en statsminister som går i färgglada parader i huvudstaden, men håller sig undan när det bokstavligen brinner i knutarna.
Statsministerns mediestrategiStabens mediestrategier framstår som märkliga. När branden börjar nå sin kulmen och läget är akut, skickar staben en bild på statsministerns tårtkalas på statsrådsberedningen till favoritreportern Niklas Svensson på Expressen. När staben till slut kommer fram till att Fredrik Reinfeldt nog bör kommentera branden, sker det via samma Niklas Svensson och Expressens perifera webb-tv-kanal. Inte statstelevisionen eller TV4. Ingen bred presskonferens.
Nåväl, att statsministern inte dyker upp i Västmanland, förlåts och glöms av väljarna. Men att han missade hygienfaktorn att vara på plats vid den största branden i landet på över 100 år, kommer inte att ge den extra energi som den egna organisationen såväl behöver nu i den tunga motvinden Moderaterna arbetar i just nu. De hade behövt en stark och ansvarsfull partiledare i prime time i tv nu. De behöver i alla fall inte Stefan Löfven som landsfaderkandidat.  Beslutet att inte åka till Västmanland, kommer dock att ge, förlåt uttrycket, bränsle till de statsvetare som kommer att analysera en eventuell valförlust för Moderaterna.
Ja, det var logiskt att skicka försvarsminister Karin Enström (m) och lantbruksminister Eskil Erlandsson (c). Men det var inte emotionellt. Och det här valet ser ut att handla om värderingar och känslor snarare än siffror och logik.

Kommentera

Din e-post visas inte.