”Eskil Erlandsson (c) agerar som näringslivet – bygger varumärken”

Det är inte ovanligt att regeringen aktivt stöder näringslivets försäljningsarbete. Det är något annat när landsbygdsminister Eskil Erlandsson med hjälp av pr-konsulter bygger varumärken som Matlandet och Skogsriket.

 

Svenska toppolitiker ror ofta i näringslivets båt och hjälper till med försäljning av produkter och tjänster. Den tidigare statsministern Olof Palme (s) spelade enen central roll när Bofors tog hem en order på 8,4 miljarder på fälthaubits 77. Socialminister Göran Hägglund följde nyligen med ett företag som Investor, Electa och Getinge på en pr-resa för svenska sjukvårdsföretag till Indonesien. Myndigheten Exportrådet ”Gör det enklare för svenska företag att göra affärer utomlands.”

 

Men under regeringen Reinfeldt har det skett en förskjutning. Regeringen ägnar sig inte längre enbart åt säljstöd till näringslivet utan även aktiv marknadsföring av egna varumärken. Ett exempel är Matlandet.

 

Landsbygdminister Eskil Erlandsson har en vision ”om god mat, upplevelser i världsklass och en levande landsbygd. Men den handlar också om sysselsättning och nya företag. Minst tio tusen nya jobb, en fördubbling av livsmedelsexporten och fler turistnätter på landsbygden är några av de mål som vi ska uppnå”.

 

Budgeten ligger på 170 miljoner kronor per år. Regeringen har startat sajten Matlandet.se. Pr-byrån Prime är inkallad. Regeringen ägnar sig åt alltså åt produktutveckling, varumärkesbygge och kommunikation av varumärket på samma sätt som sker i storföretag med rejäla marknadsföringsbudgetar. Men med en minister och inte en koncernchef som fattar beslutet om lanseringen. Eskil Erlandsson har även gett direktiv om att bygga nästa varumärke, Skogsriket.

 

Detta här är något annat än att stödja näringslivet. Det är att vara en del av och agera som näringslivet. Intentionerna är säkert allt igenom goda. Men Eskil Erlandssons varumärkesbyggen ter sig vildvuxna i en regering som drastiskt vill minska sitt bolagsägande och som gick till val på att skära ner myndigheternas möjlighet att göra reklam.

Trackbacks & Pingbacks 7

 1. From Ralph on 24 Aug 2014 at 2:07 f m

  .

  спасибо за инфу!…

 2. From Henry on 17 Nov 2014 at 7:31 f m

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 3. From edward on 18 Nov 2014 at 6:05 f m

  .

  thank you….

 4. From rick on 18 Nov 2014 at 8:45 f m

  .

  áëàãîäàðåí!…

 5. From Lonnie on 20 Nov 2014 at 3:09 f m

  .

  ñïñ!!…

 6. From Melvin on 20 Nov 2014 at 3:35 e m

  .

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 7. From Alexander on 20 Nov 2014 at 8:01 e m

  .

  thank you!…

Kommentera

Din e-post visas inte.