Aftonbladets intressen – inte allmänhetens ­– styr Littorin-publiceringarna

Aftonbladet ångrar sig. För att de för ett år sedan inte omedelbart avslöjade vilket brott de hade ställt frågor om till den dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin. Det gjorde de först lördagen därpå.

”Det var en dålig publicering. Självklart borde vi ha publicerat vad vi hade omedelbart. Men vi hade fastnat i att vi inte kan publicera sådana uppgifter utan att han får bemöta dem och det tyckte vi verkligen inte att han gjort. Men detta snurrar till vår publicering”, säger Jan Helin till den egna tidningen.

  

Själv var han på en semesterö och gjorde sig oanträffbar för alla som ville diskutera publiceringen med honom då. Det var Lena Hellin, motvilligt utkommenderad till Almedalen, som tycks ha fått fatta publiceringsbesluten.

 

Då förklarade tidningen publiceringen av uppgiften om att en källa, Anna 30, hade berättat att Sven Otto Littorin skulle ha köpt sex av henne. En reporter hade alltså träffat en källa som pekat ut arbetsmarknadsministern som sexköpare. Tre av varandra oberoende källor brukar det heta på journalistskolorna, även om det sällan följs. Nu var det frågan om att visa upp en offentlig person som sexköpare. Lena Melin förklarade sin publicering  ett ”starkt och berättigat allmänintresse”, trots att det hade räckt med att berätta om brottsmisstanken och sedan gräva vidare.

Under Lena Mellins utgivarskap skriver pr-konsulten Paul Ronge pappersutgåvan 11 juli: Det sista jag hörde i går från säker källa var att Littorin var inblandad i Kapten Klännings brottsutredning”.

Här får alltså en pr-konsult, utan någon uppenbar källkontroll, gå ut med ytterligare brottanklagelser mot arbetsmarknadsministern. Samma dag berättar Expressens Niklas Svensson att Sven Otto Littorin hade sexchattat.

 

Ett år senare vrider Aftonbladet storyn ett varv vidare. Nu med en detaljerad redogörelse för något så ickebrottsligt som Sven Otto Littorins sexchattande. Anledningen tillpubliceringen är att arbetsmarknadsministern hade kunnat utsättas för utpressning, något som kan äventyra regeringen och rikets säkerhet. Bingo, allmänhetens intresse gjorde det möjligt att publicera igen.

 

Men det är nog snarare Aftonbladets intresse och inte allmänhetens intresse som har avgjort den senaste publiceringen. Tidningen tappar köpare och chefredaktör Jan Helin har själv sagt han tror att den kommer att försvinna under hans tid som chefredaktör. Tidningen behöver alla berättelser och lösnummerköpare den kan få.

 

 Publiceringsbyken från förra årets Almedalsvecka behövde tvättas med en titta-vi-hade-nog-rätt-artikel. Dessutom vill Aftonbladet självklart dominera mediehändelserna under Almedalsveckan.

Tidningen har 25 man på plats, till och med Jan Hellin sliter sig från sin semesterö i år.

Inte är det för att allmänheten längtar efter nyheter från Almedalen, inte.

 

Kommentarer 1

  1. Andreas skrev:

    Bra skrivet. Om man grundlöst anklagar någon för grova brott och inte redovisar riktiga fakta efter ett helt år….. Då är det förtal. Aftonbladet gjorde ett mycket grovt journalistiskt övertramp.

    Skäms

    Postad 10 Jul 2011, 5:15 e m

Kommentera

Din e-post visas inte.