Piratpartiet: Fel att Sverigedemokraterna sätter agendan

Publicerad 2013-06-11, 16:03

POLITIK. Sju år och ett par tuffa och olyckliga valrörelser senare är hoppet fortfarande vid liv. Unga Piratpartiet är beslutet om att vinna både EU- och riksdagsval och ett bredare politiskt program ska ta partiet hela vägen. Men det är en lång och slingrande väg.
– Det blir ett ganska mastigt år med en lång valrörelse som kommer kräva rätt mycket energi från oss, konstaterar partiledaren Anna Troberg.
 
Hon syftar på det så kallade supervalåret nästa år då svenskarna ska lägga sina röster inte bara i riksdags- och lokalvalen utan även i EU-val.
 
För Piratpartiet, som till skillnad från de etablerade partierna tvingas hanka sig fram utan statliga pengar, har de senaste åren inneburit en kraftsamling och stor förberedelse inför vad som komma skall. Och trots att det är en tuff tid som väntar är Anna Troberg optimistisk inför deras chanser.
 
– Vi är väldigt mycket bättre förberedda inför det här valåret än vad vi någonsin tidigare varit. Vi är ett nytt parti med små resurser, och vi måste lära oss mycket. Men vi har varit med under några valomgångar och har människor som jobbar stenhårt. Vi har lärt oss av det som gått dåligt och av det som gått bra. Vi tror att det gör skillnad och jag känner mig väldigt positiv, säger hon.
 
Anna Troberg berättar att partiet bland annat jobbat med att vässa sin organisation och utbilda och även medieträna sina ”aktivister”.
 
– Vi jobbar långsiktigt med att se till att våra aktivister vet vad de ska göra, att de känner sig trygga i att gå ut och kampanja för partiet. Det innebär att man kan spara på aktivister också, så man inte sliter ut alla, säger hon.
 
Partiet har också, som Dagens Opinion tidigare berättat, tillbringat de senaste åren med att utveckla och bredda sin politik och igår utsågs talespersoner i tre nya politiska områden.
 
Studenten Anton Nordenfur får hand om innovationspolitiken, medan Torbjörn Wester, som sitter i partistyrelsen, för deras talan i rättspolitiska frågor. Som utbildningspolitisk talesperson är det Erik Einarsson som ska ta strid i den heta skolfrågan och mot Jan Björklunds ”50-talsskola”.
 
– Det är några av områdena som vi breddat oss i. Vi kommer att utse fler talespersoner under de kommande månaderna. Detta är ett sätt för oss att nå ut bredare, genom att fler personer som är aktiva i media och som kan skriva debattartiklar, säger Anna Troberg.
 
Partiets grundvärdering skiljer sig dock inte från tidigare, säger hon vidare, utan handlar i mångt och mycket om att återgå till en politik som ”handlar om människor”.
 
– För andra partier handlar det om att slå varandra i huvudet i debatter för att vinna val och makt, istället för att sätta människan i centrum, säger Anna Troberg.
 
En annan fråga som hon lyfter fram som viktig i deras nya politik är om mångfalden som handlar om inte bara invandrare utan också exempelvis unga och HBTQ-personer.
 
– Vi vill ha ett mångfaldssamhälle. Utan mångfald stagnerar samhället. Vi ska vara glada för att det kommer människor från andra länder hit. Däremot ska man också titta på hur man kan få det att fungera. Vi blir väldigt bekymrade när det är i princip Sverigedemokraterna som sätter agendan i frågan. Det är inte en väg framåt.
 
Tror ni att en breddning kommer att hjälpa er att locka fler väljare?
– Det är en av anledningarna. Den ena anledningen är att vi själva känner att vi har mer att ge. Våra kärnfrågor är oerhört viktiga men de spiller över på många andra områden och vi har sett ett internt behov att bredda oss.
 
Hon fortsätter:
– En annan anledning är att när vi frågade folk efter riksdagsvalet 2010 varför de inte röstade på oss fick vi svaret att de kanske gillar vår politik men är osäkra på att ge oss en röst eftersom de inte vet mer om vad vi vill inom andra områden. Det passade bra med vår egen upplevelse.
 
Vilka partier kan ni ta väljare ifrån?
– När vi tittat tidigare har vi sett att vi plockat både medlemmar och väljare från i princip alla partier. Dels från högerblocket, där man känner att partierna svikit dem i integritetsfrågor, dels från vänsterblocket, där man känner att deras block inte gjort tillräckligt. Eftersom vi också är ett parti som inte suttit i riksdagen så plockar vi också en del missnöjesröster och där tror jag nog att vi kan ha fått en del som röstat på Sverigedemokraterna av rent missnöje. Däremot har vi inget gemensamt med dem rent politiskt, utan vi är deras raka motsatser.
 
Än så länge förknippas partiet fortfarande väldigt starkt med integritets- och upphovsrättsfrågor, vilket till viss del hjälper partiet. När fildelningsfrågor förs upp på dagordningen brukar nämligen medlemsantalen öka och i dag har de runt 16 000 medlemmar.
 
Men hur det ser ut med opinionssiffrorna är en annan fråga.
 
– Vi hamnar tyvärr fortfarande i tråkiga ”Övrigt”-gruppen. Däremot är vi det största partiet i den gruppen och före jul var vi uppe i 1,1 procent i någon undersökning.
 
– Men integritetsdiskussionen gynnar oss. Sedan FRA-debatten dog ut 2008 har de andra partierna varit väldigt tysta, det är bara Piratpartiet som pushat för det. När nu den amerikanska övervakningen dyker upp så är det inget annat parti som vill diskutera det, vilket inte är konstigt eftersom de själva suttit och röstat igenom snarlika lagar.
 
Ni kan inte lita på att integritetsfrågorna kommer på dagordningen under valrörelsen. Hur ska ni få utrymme i media och synas mer?
– Först och främst är det ett grundarbete. Vi måste kräva vår plats under 2013 innan valrörelsen kommer igång. Men sedan tror jag att den politiska breddningen gör att vi får mycket lättare att vara med i debatten. Vi led ganska mycket 2010 av att det var lätt att stänga oss ute eftersom val handlar mycket om skola, vård och omsorg. Nu när vi har betydligt fler åsikter kan vi också delta i debatterna och nå ut mycket mer.
 
Vad skulle det innebära om ni förlorar både riksdagsvalet och valet till Europaparlamentet?
– Vi kommer fortsätta i vilket fall som helst. Vi var ju ganska nöjda när vi startade 2006. Då fanns det en känsla i partiet att det finns buggar i systemet som vi kan gå in och fixa och att allt sedan blir bra. Men vi har fått växa upp och mogna till lite och inser nu att det här med politik, det tar tid. Det är inte små buggar utan stora systemfel som måste fixas, säger Anna Troberg.
 
Hon tillägger:
 
– Skulle det inte gå nästa år betyder det inte att vi tänker lägga oss ner och dö. Någon måste fortsätta driva frågorna eftersom de traditionella partierna inte visar något intresse.
 
Liksom andra partier åker också Piratpartiet i år till Almedalen med bland andra EU-parlamentarikerna Amelia Andersdotter och Christian Engström. Den förra kommer också ordna ett seminarium kring dataskyddsförordningen. Under Almedalsveckan lanserar partiet dessutom sin "synlighetskampanj" som ska rulla fram till valrörelsen och ska påminna väljarna om att partiet fortfarnade finns. Annars närvarar Piratpartiet också vid Pride-festivalen, Dreamhack och på Bokmässan.
 
På frågan om de kanske inte istället ska bli en lobbyorganisation svarar Anna Troberg att de redan i dag är en.
 
– Så länge vi inte är i riksdagen så är det så vi jobbar. Vi är en del av den politiska debatten. Vi försöker pusha den åt det håll som vi vill. Innan Piratpartiet diskuterades integritet inte alls. Nu har politikerna förstått att man kanske ska nämna det då och då, även om de inte förstått vad de ska göra, avslutar hon.
 
Piratpartiet lever helt och hållet på donationer från medlemmarna. Årets budget ligger på omkring 780 000 kronor.
Ardalan Samimi ardalan@dagensopinion.se

Leif Gripestam (m) släpper greppet om Täby

Regeringen vill avlyssna personer i stället för telefoner

Åsa Regnér (s) KU-anmäls

Civilekonomernas förbundsordförande hoppar av

Riksdagsledamöterna får påökt

Klart med Northvolts fabrik

Northvolt håller presskonferens med Michael Damberg (s)

Ingen förundersökning mot Mattias Karlsson (sd)

Försäkringskassan haffar presschef hos Polisen

Falkenberg sparkar kommunchefen

Niklas Svensson tillbaka på Twitter

Lernia värvar ”säker” komchef

Bot med mustasch ska råda bot på Vårdföretagarnas mytdilemma

”Eliternas exit" när borgerliga eliten kickoffar

Miljölobbyist dubbas till riddare

Nya komchefen ska ge KF plats i samhällsdebatten

ÅF breddar sig med digitalt förvärv och pr-samarbete

Tidigare Kreab-konsult ska lyfta Ehrenberg

15 miljoner till kvinnoförbunden

172 miljoner till partierna – S + M får mest

Assefa tar över Per Schlingmanns pr-del

Greenpeace kampanjar med container i Timrå

Detta är ett foto av Greenpeace Instagram-konto.

Kommunals komchef får toppjobb

Hon blir ny chef för Sveriges Kommunikatörer

LOs tunga kapital och mediechef startar eget

Inizio upp 10 procent – men rött på sista raden

Moderaternas nya politik och prioriteringar för valet

Veckans Brief 31: Postnord handlar pr-byråer – De nya pr-entrpenörerna

Veckans Brief 30: Undersökningsföretagen listar bästa konkurrenterna – Kommunicera som en startup

Veckans Brief 29: Tre undersökningsbolag fusionerar till Origo – Partiernas komavdelningar ett år före valet

Regeringen backar om Thomas Bodström

Saco får (delvis) ny styrelse

Seko och Fastighets går vidare med sammanslagning

King Street upp 148 procent tredje året

Bara tyskt utanför Sagerska

Därför mäter Svenskt Näringsliv ”medias attityder”

”Vem fördummar biblioteksdebatten, Roger Mogert (s)?”

Rasmus Jonlund, Hanna Gerdes & Anne-Lie Elfvén

Ikea och Ålandsbanken mest nominerade i 100-wattaren

MP-kandidat bekräftar förfalskade underskrifter

Politikerveckan Järvas grundare till Stockholms Handelskammare

Var tredje svensk tror att IBM har läckt – riskerar Carema-skandal

New Republic rekryterar från Liberalerna

Marknadsföreningen delar ut pris till årets disruptör

Lidl byter byråer

Moderaterna skakar om bland talespersonerna och utser vice talman

Sverigedemokraternas fyra prioriterade valfrågor

SAKER MAN SER: Härskning i riksdagsjournalisternas pentry

Konjunkturinstitutet: ”Regeringens budget kraftigt underfinansierad”

Nowa investerar i kommunikationsbyrå

Facebook slår Ikea och Google bland de yngre

Moderaterna kan få uppförandekod för sociala medier

FI föreslår reformer för 72 miljarder – företagen betalar

Pr-proffsen: Så kan SVT förbättra partiledardebatten

Kommunikatörernas vd blir rekryterare

Muf sätter press på M-kongressen – ska driva igenom marknadshyror

Vänsterpartiet kuppade med Ung i Sverige i partiledardebatten

Inizio & Demoskop: Ulf Kristersson (m) vann partiledardebatten (svt)

”Sprid ljus över skuggbudgetarna”

Regeringen till rasande attack mot oppositionens skuggbudgetar

Svensk Dagligvaruhandel lobbar för åldersgräns på energidryck

”Stefan Löfven (s) och NMR kan ha skadat Almedalsveckans varumärke”

Moderaterna flitigaste motionärerna – Vänsterpartiet i botten

Liberalerna och Vänsterpartiet vill att S stoppar Thomas Bodström (s) som landshövding

Hon är Magdalena Anderssons nya skattedirektör

Moderaterna prioriterar skatteminskningar i sin skuggbudget

Ledarnas nya samhällspolitiska chef kommer från Ratio

Peter Hultqvist (s) på säljturné (saab)

SD vill höja restaurangmomsen men sänka inkomstskatten

Moderaterna värvar från Kreab och EU-parlamentet

Narva värvar Hill+Knowltons pa-chef

Statskontoret vill ha hårdare regeringsstyrning av MUCF

EU-kommissionen pressar Irland och Luxemburg för olagligt stöd till Apple och Amazon

Centerpartiet prioriterar ingångsavdrag för nya på jobbet och sänkt skatt

De debatterar Almedalsrapporten

Lotta Edholm (l) attackerar S för ”nära samarbete med diktaturen Abu Dhabi”

Per Nilsson (m) befordras

Miljöpartist pressar EU att sätta stopp för Ryanairs affärsmodell

Hon är Moderaternas nya presschef – temporärt

Moderaterna byter partisekreterare och utser ekonomisk-politisk talesperson

M-teamet: Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson, Jessica Polfjärd, Tobias Billström, Anders Edholm & Gunnar Strömmer.

Liberalerna prioriterar skattesänkningar

Ulf Kristersson (m) formar teamet

Facebook: "Globalisering ger globala arbetsplatser"

Questback upp 13 procent i Sverige

Ann Linde (s) samlar sin påtryckargrupp i Stockholm – pressar EUs digitala agenda

Tunga Liberaler vill lämna Alliansen

KD prioriterar pensionärer i sin skuggbudget

LO varslar om konflikt på Samhall

Intrum Justitia och Lindorff får gemensamt varumärke

BEACONOMIST 28: Oaths plan för Sverige – Singularitetsprofessorn tror på ai-assistenter

Greatness tar in tung konsult i Göteborg

Här är Centerstämmans viktigaste beslut

Ulf Kristersson vald som moderat partiledare – till Kent-musik

Moderaternas presschef slutar efter extrastämman

Han är Grön ungdoms nya språkrör

"Denna helg – en episk studie i politisk organisation"

Riksbankschefen sitter kvar

SB Insight: Skanska är hållbaraste b2b-bolaget

Klart med två nya i C-toppen och med höjd lön till Annie Lööf

Jonas Sjöstedt (v) manifesterar mot NMR

Regeringen gör det svårare för partier att ta emot bidrag

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.