Piratpartiet: Fel att Sverigedemokraterna sätter agendan

Publicerad 2013-06-11, 16:03

POLITIK. Sju år och ett par tuffa och olyckliga valrörelser senare är hoppet fortfarande vid liv. Unga Piratpartiet är beslutet om att vinna både EU- och riksdagsval och ett bredare politiskt program ska ta partiet hela vägen. Men det är en lång och slingrande väg.
– Det blir ett ganska mastigt år med en lång valrörelse som kommer kräva rätt mycket energi från oss, konstaterar partiledaren Anna Troberg.
 
Hon syftar på det så kallade supervalåret nästa år då svenskarna ska lägga sina röster inte bara i riksdags- och lokalvalen utan även i EU-val.
 
För Piratpartiet, som till skillnad från de etablerade partierna tvingas hanka sig fram utan statliga pengar, har de senaste åren inneburit en kraftsamling och stor förberedelse inför vad som komma skall. Och trots att det är en tuff tid som väntar är Anna Troberg optimistisk inför deras chanser.
 
– Vi är väldigt mycket bättre förberedda inför det här valåret än vad vi någonsin tidigare varit. Vi är ett nytt parti med små resurser, och vi måste lära oss mycket. Men vi har varit med under några valomgångar och har människor som jobbar stenhårt. Vi har lärt oss av det som gått dåligt och av det som gått bra. Vi tror att det gör skillnad och jag känner mig väldigt positiv, säger hon.
 
Anna Troberg berättar att partiet bland annat jobbat med att vässa sin organisation och utbilda och även medieträna sina ”aktivister”.
 
– Vi jobbar långsiktigt med att se till att våra aktivister vet vad de ska göra, att de känner sig trygga i att gå ut och kampanja för partiet. Det innebär att man kan spara på aktivister också, så man inte sliter ut alla, säger hon.
 
Partiet har också, som Dagens Opinion tidigare berättat, tillbringat de senaste åren med att utveckla och bredda sin politik och igår utsågs talespersoner i tre nya politiska områden.
 
Studenten Anton Nordenfur får hand om innovationspolitiken, medan Torbjörn Wester, som sitter i partistyrelsen, för deras talan i rättspolitiska frågor. Som utbildningspolitisk talesperson är det Erik Einarsson som ska ta strid i den heta skolfrågan och mot Jan Björklunds ”50-talsskola”.
 
– Det är några av områdena som vi breddat oss i. Vi kommer att utse fler talespersoner under de kommande månaderna. Detta är ett sätt för oss att nå ut bredare, genom att fler personer som är aktiva i media och som kan skriva debattartiklar, säger Anna Troberg.
 
Partiets grundvärdering skiljer sig dock inte från tidigare, säger hon vidare, utan handlar i mångt och mycket om att återgå till en politik som ”handlar om människor”.
 
– För andra partier handlar det om att slå varandra i huvudet i debatter för att vinna val och makt, istället för att sätta människan i centrum, säger Anna Troberg.
 
En annan fråga som hon lyfter fram som viktig i deras nya politik är om mångfalden som handlar om inte bara invandrare utan också exempelvis unga och HBTQ-personer.
 
– Vi vill ha ett mångfaldssamhälle. Utan mångfald stagnerar samhället. Vi ska vara glada för att det kommer människor från andra länder hit. Däremot ska man också titta på hur man kan få det att fungera. Vi blir väldigt bekymrade när det är i princip Sverigedemokraterna som sätter agendan i frågan. Det är inte en väg framåt.
 
Tror ni att en breddning kommer att hjälpa er att locka fler väljare?
– Det är en av anledningarna. Den ena anledningen är att vi själva känner att vi har mer att ge. Våra kärnfrågor är oerhört viktiga men de spiller över på många andra områden och vi har sett ett internt behov att bredda oss.
 
Hon fortsätter:
– En annan anledning är att när vi frågade folk efter riksdagsvalet 2010 varför de inte röstade på oss fick vi svaret att de kanske gillar vår politik men är osäkra på att ge oss en röst eftersom de inte vet mer om vad vi vill inom andra områden. Det passade bra med vår egen upplevelse.
 
Vilka partier kan ni ta väljare ifrån?
– När vi tittat tidigare har vi sett att vi plockat både medlemmar och väljare från i princip alla partier. Dels från högerblocket, där man känner att partierna svikit dem i integritetsfrågor, dels från vänsterblocket, där man känner att deras block inte gjort tillräckligt. Eftersom vi också är ett parti som inte suttit i riksdagen så plockar vi också en del missnöjesröster och där tror jag nog att vi kan ha fått en del som röstat på Sverigedemokraterna av rent missnöje. Däremot har vi inget gemensamt med dem rent politiskt, utan vi är deras raka motsatser.
 
Än så länge förknippas partiet fortfarande väldigt starkt med integritets- och upphovsrättsfrågor, vilket till viss del hjälper partiet. När fildelningsfrågor förs upp på dagordningen brukar nämligen medlemsantalen öka och i dag har de runt 16 000 medlemmar.
 
Men hur det ser ut med opinionssiffrorna är en annan fråga.
 
– Vi hamnar tyvärr fortfarande i tråkiga ”Övrigt”-gruppen. Däremot är vi det största partiet i den gruppen och före jul var vi uppe i 1,1 procent i någon undersökning.
 
– Men integritetsdiskussionen gynnar oss. Sedan FRA-debatten dog ut 2008 har de andra partierna varit väldigt tysta, det är bara Piratpartiet som pushat för det. När nu den amerikanska övervakningen dyker upp så är det inget annat parti som vill diskutera det, vilket inte är konstigt eftersom de själva suttit och röstat igenom snarlika lagar.
 
Ni kan inte lita på att integritetsfrågorna kommer på dagordningen under valrörelsen. Hur ska ni få utrymme i media och synas mer?
– Först och främst är det ett grundarbete. Vi måste kräva vår plats under 2013 innan valrörelsen kommer igång. Men sedan tror jag att den politiska breddningen gör att vi får mycket lättare att vara med i debatten. Vi led ganska mycket 2010 av att det var lätt att stänga oss ute eftersom val handlar mycket om skola, vård och omsorg. Nu när vi har betydligt fler åsikter kan vi också delta i debatterna och nå ut mycket mer.
 
Vad skulle det innebära om ni förlorar både riksdagsvalet och valet till Europaparlamentet?
– Vi kommer fortsätta i vilket fall som helst. Vi var ju ganska nöjda när vi startade 2006. Då fanns det en känsla i partiet att det finns buggar i systemet som vi kan gå in och fixa och att allt sedan blir bra. Men vi har fått växa upp och mogna till lite och inser nu att det här med politik, det tar tid. Det är inte små buggar utan stora systemfel som måste fixas, säger Anna Troberg.
 
Hon tillägger:
 
– Skulle det inte gå nästa år betyder det inte att vi tänker lägga oss ner och dö. Någon måste fortsätta driva frågorna eftersom de traditionella partierna inte visar något intresse.
 
Liksom andra partier åker också Piratpartiet i år till Almedalen med bland andra EU-parlamentarikerna Amelia Andersdotter och Christian Engström. Den förra kommer också ordna ett seminarium kring dataskyddsförordningen. Under Almedalsveckan lanserar partiet dessutom sin "synlighetskampanj" som ska rulla fram till valrörelsen och ska påminna väljarna om att partiet fortfarnade finns. Annars närvarar Piratpartiet också vid Pride-festivalen, Dreamhack och på Bokmässan.
 
På frågan om de kanske inte istället ska bli en lobbyorganisation svarar Anna Troberg att de redan i dag är en.
 
– Så länge vi inte är i riksdagen så är det så vi jobbar. Vi är en del av den politiska debatten. Vi försöker pusha den åt det håll som vi vill. Innan Piratpartiet diskuterades integritet inte alls. Nu har politikerna förstått att man kanske ska nämna det då och då, även om de inte förstått vad de ska göra, avslutar hon.
 
Piratpartiet lever helt och hållet på donationer från medlemmarna. Årets budget ligger på omkring 780 000 kronor.
Ardalan Samimi ardalan@dagensopinion.se

JKL-konsult blir komchef på Kry

Fortsatta miljonförluster för Gavagai

BEACONOMIST 22: Poddbranschen mot 100 miljoner – Accentures digitala affärer

Tidigare toppmoderat blir vd för Sveriges Byggindustrier

"Sommarlata dagar på SDs komavdelning"

Klart nu: Hon kan bli Sveriges ambassadör i Washington

Vänsterpartiet kräver regeringen på miljardbelopp till ”det svikna Sverige”

Deloitte förvärvar Acne

Newsec 274 procent lönsammare – nyanställer

Svensk organisation tar på sig Donald Trumps nedläggning av företagsråden

M och C överens med regeringen om nya miljarder till försvaret

Vattenfall värvar Almedalskändis från Expressen

Tommy Ohlström (kf) sparkar Coops vd

Handelsbankens EFN öppnar lokala tv-stationer

Röda siffror för Arena Opinion

Klart med statssekreterare till Heléne Fritzon (s)

Alliansen lanserar lagstiftade ”Inträdesjobb”

Clear Channel knycker TV4-direktör

Vänsterpartiet biffar upp med partisekreterare från Malmö

Editk upp 23 procent – men tappar marginal

Alliansen släpper nytt förslag

KD lämnar försvarsförhandlingarna

Prime mot 200 miljoner – ökar med 20 procent

Socialdemokraterna skänker "russebuss" till SSU

Axicom upp 5 procent – men minskar lönsamheten

Katerina Janouch riskerar Viking-uppdrag efter Twitterattack mot Rossana Dinamarca (v)

Luf förnyar styrelsen – och loggan

Vänsterpartiet kräver ny myndighet – visar partiets prioriterade valfråga

Han blir statssekreterare hos Tomas Eneroth (s)

Way out Wests grundare: Det går snabbare att förändra med företag än med politiker

SAKER MAN SER: Arvamus har något Almedalen inte har

”Känn ingen sorg för publiceringen av storyn om Anders Borg”

Northern Link ner 15 procent

Moderat KU-anmäler Stefan Löfvens statssekreterare

De kan ta plats i SSUs styrelse

Dramat kring Transportstyrelsen sänkte SD hos Novus och Demoskop

Google upp 20 procent i Sverige

Kreab minskar intäkterna efter vurpa i Australien

”Funktionshinderpropositionen som glömdes av hysteriska medier"

Backa Hultqvist-kampanjen (s) inspirerad av Obama

Pangea-chef leder 40-miljonersprojekt på Visit Sweden

Avpixlat-redaktören fördubblar omsättningen

Från presskonferensen inför sommartalet 2013.

Stefan Löfven (s) flyttar sommartalet från Stockholm

De tyngsta talarna och viktigaste frågorna inför SSUs kongress

Vårdföretagarna rasar över Försäkringskassans utbetalningar

Omstrukturering pressade Friends Agenda

Förundersökningen mot Anders Borg läggs ner

Aftonbladet nappar på Ikeas Sifo-undersökning

Porsche – konservativaste bilmärket – Dacia längst till vänster

Assefa delar ut 1,7 miljoner

Andreasson upp 10 procent

Opinionsbildarnas Pride – i bild

Anders Borg lämnar Kinnevik

Anders Borg polisanmäls efter skärgårdsfesten

Burson-Marsteller upp 14 procent

Anders Borg berättar på Facebook om den urspårade skärgårdsfesten

Här är partiledarna som går i Pride-tåget – men Stefan Löfven hoppar

Från Pridetåget 2016. Montage.

De mister jobbet när Gabriel Wikström (s) slutar

Minskad intäkt och marginal på Expressen

Ex-ministern blottade sitt kön på barnfamiljsfesten

Regeringen kapar Alliansens förslag – inför skolplikt för sexåringar

Ytterligare tufft år för växande MSL

NOVUS: Bara C, V och SD har ökat sedan valet 2014

SVT-profil kandiderar till riksdagen

SD inleder nordiskt samarbete – utan Norge

Fredrik Reinfeldt tar hem 20 miljoner i lågskattade vinstpengar

Fredrik Reinfeldt föreläser på it-konsulten Tietos bankdag år 2015.

Annika Strandhäll (s) får dubbla statssekreterare

Här är sociala kanalerna svenskarna helst vill mötas av reklam i

Mynewsdesk storökar mot lönsamhet

Richard Herrey (m)ot riksdagen

Socialministern och statsministern backar Sveriges EMA-ansökan

Regeringen utreder stuprörs-analyser

Progress passerar 10-miljoner

”Så kan huvudmännen ge Almedalsveckan mer nerv”

Pr som i Pride

Norstat krossar 100-miljonersvallen

Geelmuyden Kiese backar i Sverige

Public affairs-konsulterna om regeringsombildningen

Alliansen viker inte ner sig om Peter Hultqvist (s)

Starkt konjunkturläge – arbetslösheten marginellt ned

Stefan Löfven (s) bygger om efter misstroendeförklaringarna

Förvärv drar ner lönsammare Sifo

V vill fälla en minister – SD vill fälla regeringen

Hill + Knowlton vänder till vinst

Alliansen väcker misstroendevotum mot tre statsråd

IOGT attackerar Folkhälsomyndigheten – vill att regeringen sparkar gd

4,3 procent män på växande Spalt PR

”SD, SvP och NMR har en strategi ihop – vid Hamnplan”

Stefan Löfven (s) vill begränsa outsourcing och utreda RKs hantering av Transportstyrelsen

IBM om ”haveriet” på Transportstyrelsen: Det är tydlig var ansvaret ligger

Stefan Löfven (s) håller presskonferens om Transportstyrelsen

Röda siffror för AWB

SAKER MAN SER: Storleken avgörande när Atlas Copco rekryterar

Akademikerna saknar riktlinjer för mejl

Opinionen pressar regeringen om Transportstyrelsens säkerhetsläcka

Allt större andel digitalt på Intellecta

De kände till bristerna i Transportstyrelsens datasäkerhet

Konkurrensverket pressar Schibsted att byta villkor för Byt Bil

De startar nätverk för högutbildade Syrier

Storsäljaren Facebook sparar in på svenska organisationen

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.