Piratpartiet: Fel att Sverigedemokraterna sätter agendan

Publicerad 2013-06-11, 16:03

POLITIK. Sju år och ett par tuffa och olyckliga valrörelser senare är hoppet fortfarande vid liv. Unga Piratpartiet är beslutet om att vinna både EU- och riksdagsval och ett bredare politiskt program ska ta partiet hela vägen. Men det är en lång och slingrande väg.
– Det blir ett ganska mastigt år med en lång valrörelse som kommer kräva rätt mycket energi från oss, konstaterar partiledaren Anna Troberg.
 
Hon syftar på det så kallade supervalåret nästa år då svenskarna ska lägga sina röster inte bara i riksdags- och lokalvalen utan även i EU-val.
 
För Piratpartiet, som till skillnad från de etablerade partierna tvingas hanka sig fram utan statliga pengar, har de senaste åren inneburit en kraftsamling och stor förberedelse inför vad som komma skall. Och trots att det är en tuff tid som väntar är Anna Troberg optimistisk inför deras chanser.
 
– Vi är väldigt mycket bättre förberedda inför det här valåret än vad vi någonsin tidigare varit. Vi är ett nytt parti med små resurser, och vi måste lära oss mycket. Men vi har varit med under några valomgångar och har människor som jobbar stenhårt. Vi har lärt oss av det som gått dåligt och av det som gått bra. Vi tror att det gör skillnad och jag känner mig väldigt positiv, säger hon.
 
Anna Troberg berättar att partiet bland annat jobbat med att vässa sin organisation och utbilda och även medieträna sina ”aktivister”.
 
– Vi jobbar långsiktigt med att se till att våra aktivister vet vad de ska göra, att de känner sig trygga i att gå ut och kampanja för partiet. Det innebär att man kan spara på aktivister också, så man inte sliter ut alla, säger hon.
 
Partiet har också, som Dagens Opinion tidigare berättat, tillbringat de senaste åren med att utveckla och bredda sin politik och igår utsågs talespersoner i tre nya politiska områden.
 
Studenten Anton Nordenfur får hand om innovationspolitiken, medan Torbjörn Wester, som sitter i partistyrelsen, för deras talan i rättspolitiska frågor. Som utbildningspolitisk talesperson är det Erik Einarsson som ska ta strid i den heta skolfrågan och mot Jan Björklunds ”50-talsskola”.
 
– Det är några av områdena som vi breddat oss i. Vi kommer att utse fler talespersoner under de kommande månaderna. Detta är ett sätt för oss att nå ut bredare, genom att fler personer som är aktiva i media och som kan skriva debattartiklar, säger Anna Troberg.
 
Partiets grundvärdering skiljer sig dock inte från tidigare, säger hon vidare, utan handlar i mångt och mycket om att återgå till en politik som ”handlar om människor”.
 
– För andra partier handlar det om att slå varandra i huvudet i debatter för att vinna val och makt, istället för att sätta människan i centrum, säger Anna Troberg.
 
En annan fråga som hon lyfter fram som viktig i deras nya politik är om mångfalden som handlar om inte bara invandrare utan också exempelvis unga och HBTQ-personer.
 
– Vi vill ha ett mångfaldssamhälle. Utan mångfald stagnerar samhället. Vi ska vara glada för att det kommer människor från andra länder hit. Däremot ska man också titta på hur man kan få det att fungera. Vi blir väldigt bekymrade när det är i princip Sverigedemokraterna som sätter agendan i frågan. Det är inte en väg framåt.
 
Tror ni att en breddning kommer att hjälpa er att locka fler väljare?
– Det är en av anledningarna. Den ena anledningen är att vi själva känner att vi har mer att ge. Våra kärnfrågor är oerhört viktiga men de spiller över på många andra områden och vi har sett ett internt behov att bredda oss.
 
Hon fortsätter:
– En annan anledning är att när vi frågade folk efter riksdagsvalet 2010 varför de inte röstade på oss fick vi svaret att de kanske gillar vår politik men är osäkra på att ge oss en röst eftersom de inte vet mer om vad vi vill inom andra områden. Det passade bra med vår egen upplevelse.
 
Vilka partier kan ni ta väljare ifrån?
– När vi tittat tidigare har vi sett att vi plockat både medlemmar och väljare från i princip alla partier. Dels från högerblocket, där man känner att partierna svikit dem i integritetsfrågor, dels från vänsterblocket, där man känner att deras block inte gjort tillräckligt. Eftersom vi också är ett parti som inte suttit i riksdagen så plockar vi också en del missnöjesröster och där tror jag nog att vi kan ha fått en del som röstat på Sverigedemokraterna av rent missnöje. Däremot har vi inget gemensamt med dem rent politiskt, utan vi är deras raka motsatser.
 
Än så länge förknippas partiet fortfarande väldigt starkt med integritets- och upphovsrättsfrågor, vilket till viss del hjälper partiet. När fildelningsfrågor förs upp på dagordningen brukar nämligen medlemsantalen öka och i dag har de runt 16 000 medlemmar.
 
Men hur det ser ut med opinionssiffrorna är en annan fråga.
 
– Vi hamnar tyvärr fortfarande i tråkiga ”Övrigt”-gruppen. Däremot är vi det största partiet i den gruppen och före jul var vi uppe i 1,1 procent i någon undersökning.
 
– Men integritetsdiskussionen gynnar oss. Sedan FRA-debatten dog ut 2008 har de andra partierna varit väldigt tysta, det är bara Piratpartiet som pushat för det. När nu den amerikanska övervakningen dyker upp så är det inget annat parti som vill diskutera det, vilket inte är konstigt eftersom de själva suttit och röstat igenom snarlika lagar.
 
Ni kan inte lita på att integritetsfrågorna kommer på dagordningen under valrörelsen. Hur ska ni få utrymme i media och synas mer?
– Först och främst är det ett grundarbete. Vi måste kräva vår plats under 2013 innan valrörelsen kommer igång. Men sedan tror jag att den politiska breddningen gör att vi får mycket lättare att vara med i debatten. Vi led ganska mycket 2010 av att det var lätt att stänga oss ute eftersom val handlar mycket om skola, vård och omsorg. Nu när vi har betydligt fler åsikter kan vi också delta i debatterna och nå ut mycket mer.
 
Vad skulle det innebära om ni förlorar både riksdagsvalet och valet till Europaparlamentet?
– Vi kommer fortsätta i vilket fall som helst. Vi var ju ganska nöjda när vi startade 2006. Då fanns det en känsla i partiet att det finns buggar i systemet som vi kan gå in och fixa och att allt sedan blir bra. Men vi har fått växa upp och mogna till lite och inser nu att det här med politik, det tar tid. Det är inte små buggar utan stora systemfel som måste fixas, säger Anna Troberg.
 
Hon tillägger:
 
– Skulle det inte gå nästa år betyder det inte att vi tänker lägga oss ner och dö. Någon måste fortsätta driva frågorna eftersom de traditionella partierna inte visar något intresse.
 
Liksom andra partier åker också Piratpartiet i år till Almedalen med bland andra EU-parlamentarikerna Amelia Andersdotter och Christian Engström. Den förra kommer också ordna ett seminarium kring dataskyddsförordningen. Under Almedalsveckan lanserar partiet dessutom sin "synlighetskampanj" som ska rulla fram till valrörelsen och ska påminna väljarna om att partiet fortfarnade finns. Annars närvarar Piratpartiet också vid Pride-festivalen, Dreamhack och på Bokmässan.
 
På frågan om de kanske inte istället ska bli en lobbyorganisation svarar Anna Troberg att de redan i dag är en.
 
– Så länge vi inte är i riksdagen så är det så vi jobbar. Vi är en del av den politiska debatten. Vi försöker pusha den åt det håll som vi vill. Innan Piratpartiet diskuterades integritet inte alls. Nu har politikerna förstått att man kanske ska nämna det då och då, även om de inte förstått vad de ska göra, avslutar hon.
 
Piratpartiet lever helt och hållet på donationer från medlemmarna. Årets budget ligger på omkring 780 000 kronor.
Ardalan Samimi ardalan@dagensopinion.se

Liberalerna sätter revisorerna på Abu Dhabis ”munkavle” vid Sturekvarteren

Regeringen presenterar landsbygdspropositionen – vill starta kunskapscentrum

Demoskop: Finanssektorn negativ till Nordea-flytten

Kantar Sifo: L, MP och KD riskerar att åka ut

Hanif Bali (m) lämnar partistyrelsen – och Twitter

ANNONS: NÄRINGSPOLITISK CHEF TILL SVERIGES BYGGINDUSTRIER

ANNONS: MÅNGA NYA JOBB HOS KIMM

Retriever: SD skapar mest interaktioner på sociala medier

Miljöpartiet vill lätta skattetrycket för 23 glesbygdskommuner

SD valde partiledningens riksdagslista

Hanif Bali (m): Källan var Chang Frick

Kritik mot valberedningen (sd)

Ny myndighet med 12 anställda delar ut miljardbelopp till utanförskapsområden

Ytterligare ledamot backar Alternativ för Sverige

Unionen lockar Komm med kollektivfika

Karolinska Institutet får ny kommunikationsledning

Mattias Goldmann: Vi är besvikna på SPBI

Lena K Samuelsson (svd) tar in pr-folk som kolumnister

Här är Vattenfalls nya look

SD-ledamot hoppar av till Alternativ för Sverige

Stig-Björn Ljunggren om KD-uppdraget: Jag är ingen huvudkrympare

Mynewsdesk expanderar till USA – ska bli miljardföretag

Naturskyddsföreningen kampanjar mot "klimatskadliga statssubventioner"

Margot Wallström (s) flyger in Nordkoreas utrikesminister

Unionen bygger ut sitt jämställdhetspris

Statoil tvättar bort oljan – byter namn

Transport: Moderaterna och Centerpartiet är tondöva

Chefen för Svenskt Vatten får gå på dagen

Ipsos byter Sverigechef

Han är Swedbanks nya pr-ansvariga

Nedåt för lönlös K-G Bergström

Foto: Björn Dalin

De är Årets opinionsbildare 2017

Så här följer du Årets Opinionsbildare 2017

Attefall och Scocco driver Hyresgästföreningens valrörelse

En socialdemokratisk EU-parlamentariker har gått bort

Sifo värmer upp Årets Opinionsbildare

Socialdemokraterna vill stoppa religiösa friskolor

Simon Strand bytte styrelse i AIK på 12 dagar

The Labyrinth tar in C-politiker

Hon modererar Årets Opinionsbildare

Reformklubben värvar från ST

Skiftet ordnar Bernie Sanders-konferens inför Donald Trumps Nordkorea-möte

Penilla Gunther (kd) pressar Peter Hultqvist (s) på styckad svensk försvarsindustri

Rossana Mariano minskar men håller marginalen

Inizio: KD över riksdagsspärren

Dagens Opinion och The Labyrinth tar exklusivt VM-mingel till Almedalen

Annika Strandhäll (s) ger Veronica Palm (s) nytt jobb

Demoskop: SD rycker närmare M

Regeringskansliet över 8 miljarder – Sven-Erik Buchts ersättning sticker ut

De kan bli Årets Kommunikationskonsult 2017

Carola Lemne lämnar Svenskt Näringsliv

Hon är ny jämställdhetsminister

Lyft för SD i de sociala medierna – Fi slår M

Hon blir statssekreterare åt högskoleministern

De kan bli Årets Samhällsbyggare 2017

Röda Korset släpper Medsyster-låt

Ulf Kristersson (m) på turné: Stefan Löfven skötte sig hos Donald Trump

Åsa Regnér (s) lämnar regeringen för toppjobb inom FN

KDU tar till partiledaren för kvinnokampanj

Liberalerna kör selfie-kampanj till kvinnodagen

Maria Arnholm inleder selfie-kampanjen.

Lena K Samuelsson tar över efter Sofia Olsson Olsén på Aftonbladet

De kan bli Årets Ledarskribent 2017

Centerkvinnorna lånar in Diplomats byråchef

Peje Emilsson: Vänsterpartiet vilseleder om vinsterna i välfärden

Moderaterna vill sänka marginalskatten

Stefan Löfven-Donald Trump: Näringslivet satte tonen

Sveriges Kommunikatörer byter styrelse

Ungdomarna mer optimistiska än partierna – här är deras viktigaste valfrågor

De kan bli Årets Digitala Opinionsbildare 2017

SD och KD får konkurrens av utmanarpartier – 43 hittills redo för riksdagsvalet

Pronto minskar lönsamheten

De kan bli Årets Opinionsbildare 2017

Regeringen och parterna överens om etableringsjobb

De kan bli Årets Politiker 2017

Centerpartiet kastar ut nämndeman efter sharia-anklagelser

Här är KDs valfrågor, motståndare och vinnarteam

Kry: Viktigt att regeringen inte lägger hämsko på digital vård

”Stackars italienska Mats Knutson”

S bäst och MP sämst på bäst politik i rätt fråga

Näringslivstopparna som får följa med Stefan Löfven (s) till Donald Trump (rep)

Regeringen vill styra upp nätläkare och digital vård

Carl B Hamilton ger stålråd till Stefan Löfven inför mötet med Donald Trump

Företagarna: 9 344 färre rot-företag efter minskad avdragsrätt

Sara Damber lämnar Båstad kommun

De kan få kommunikatörernas pris

It-utveckling gav Solberg förlust

Så ska Moderaterna seminariedrillas inför valet

Norska storbanken slutar med pressreleaser – journalisterna gör inte jobbet

SD rensar ut trotjänare från riksdagslistan - 28 nya ledamöter föreslås

Svenskt Näringsliv stänger ner arbetsmarknadspolitiska rådet

NOA-polis och transportlobbyist kandiderar för SD

Burson-Marsteller och Cohn & Wolfe slås ihop

Business Sweden: Exporthumöret på topp

Två tunga pa-chefer ser positivt på regeringens politiker-karens

Pr-byråernas ordförande: Pr är en demokratifrämjande bransch.

Anders Lindberg värvar Daniel Suhonen och Jonna Sima till Aftonbladet

Grönt ljus för Fredrik Persson på Svenskt Näringsliv

Här är Stefan Löfvens körschema vid Donald Trump-mötet

Nordic PA börjar med corporate

Forskaren som utser Sverige till ”världsledande i svängdörrslobbyism"

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.