Piratpartiet: Fel att Sverigedemokraterna sätter agendan

Publicerad 2013-06-11, 16:03

POLITIK. Sju år och ett par tuffa och olyckliga valrörelser senare är hoppet fortfarande vid liv. Unga Piratpartiet är beslutet om att vinna både EU- och riksdagsval och ett bredare politiskt program ska ta partiet hela vägen. Men det är en lång och slingrande väg.
– Det blir ett ganska mastigt år med en lång valrörelse som kommer kräva rätt mycket energi från oss, konstaterar partiledaren Anna Troberg.
 
Hon syftar på det så kallade supervalåret nästa år då svenskarna ska lägga sina röster inte bara i riksdags- och lokalvalen utan även i EU-val.
 
För Piratpartiet, som till skillnad från de etablerade partierna tvingas hanka sig fram utan statliga pengar, har de senaste åren inneburit en kraftsamling och stor förberedelse inför vad som komma skall. Och trots att det är en tuff tid som väntar är Anna Troberg optimistisk inför deras chanser.
 
– Vi är väldigt mycket bättre förberedda inför det här valåret än vad vi någonsin tidigare varit. Vi är ett nytt parti med små resurser, och vi måste lära oss mycket. Men vi har varit med under några valomgångar och har människor som jobbar stenhårt. Vi har lärt oss av det som gått dåligt och av det som gått bra. Vi tror att det gör skillnad och jag känner mig väldigt positiv, säger hon.
 
Anna Troberg berättar att partiet bland annat jobbat med att vässa sin organisation och utbilda och även medieträna sina ”aktivister”.
 
– Vi jobbar långsiktigt med att se till att våra aktivister vet vad de ska göra, att de känner sig trygga i att gå ut och kampanja för partiet. Det innebär att man kan spara på aktivister också, så man inte sliter ut alla, säger hon.
 
Partiet har också, som Dagens Opinion tidigare berättat, tillbringat de senaste åren med att utveckla och bredda sin politik och igår utsågs talespersoner i tre nya politiska områden.
 
Studenten Anton Nordenfur får hand om innovationspolitiken, medan Torbjörn Wester, som sitter i partistyrelsen, för deras talan i rättspolitiska frågor. Som utbildningspolitisk talesperson är det Erik Einarsson som ska ta strid i den heta skolfrågan och mot Jan Björklunds ”50-talsskola”.
 
– Det är några av områdena som vi breddat oss i. Vi kommer att utse fler talespersoner under de kommande månaderna. Detta är ett sätt för oss att nå ut bredare, genom att fler personer som är aktiva i media och som kan skriva debattartiklar, säger Anna Troberg.
 
Partiets grundvärdering skiljer sig dock inte från tidigare, säger hon vidare, utan handlar i mångt och mycket om att återgå till en politik som ”handlar om människor”.
 
– För andra partier handlar det om att slå varandra i huvudet i debatter för att vinna val och makt, istället för att sätta människan i centrum, säger Anna Troberg.
 
En annan fråga som hon lyfter fram som viktig i deras nya politik är om mångfalden som handlar om inte bara invandrare utan också exempelvis unga och HBTQ-personer.
 
– Vi vill ha ett mångfaldssamhälle. Utan mångfald stagnerar samhället. Vi ska vara glada för att det kommer människor från andra länder hit. Däremot ska man också titta på hur man kan få det att fungera. Vi blir väldigt bekymrade när det är i princip Sverigedemokraterna som sätter agendan i frågan. Det är inte en väg framåt.
 
Tror ni att en breddning kommer att hjälpa er att locka fler väljare?
– Det är en av anledningarna. Den ena anledningen är att vi själva känner att vi har mer att ge. Våra kärnfrågor är oerhört viktiga men de spiller över på många andra områden och vi har sett ett internt behov att bredda oss.
 
Hon fortsätter:
– En annan anledning är att när vi frågade folk efter riksdagsvalet 2010 varför de inte röstade på oss fick vi svaret att de kanske gillar vår politik men är osäkra på att ge oss en röst eftersom de inte vet mer om vad vi vill inom andra områden. Det passade bra med vår egen upplevelse.
 
Vilka partier kan ni ta väljare ifrån?
– När vi tittat tidigare har vi sett att vi plockat både medlemmar och väljare från i princip alla partier. Dels från högerblocket, där man känner att partierna svikit dem i integritetsfrågor, dels från vänsterblocket, där man känner att deras block inte gjort tillräckligt. Eftersom vi också är ett parti som inte suttit i riksdagen så plockar vi också en del missnöjesröster och där tror jag nog att vi kan ha fått en del som röstat på Sverigedemokraterna av rent missnöje. Däremot har vi inget gemensamt med dem rent politiskt, utan vi är deras raka motsatser.
 
Än så länge förknippas partiet fortfarande väldigt starkt med integritets- och upphovsrättsfrågor, vilket till viss del hjälper partiet. När fildelningsfrågor förs upp på dagordningen brukar nämligen medlemsantalen öka och i dag har de runt 16 000 medlemmar.
 
Men hur det ser ut med opinionssiffrorna är en annan fråga.
 
– Vi hamnar tyvärr fortfarande i tråkiga ”Övrigt”-gruppen. Däremot är vi det största partiet i den gruppen och före jul var vi uppe i 1,1 procent i någon undersökning.
 
– Men integritetsdiskussionen gynnar oss. Sedan FRA-debatten dog ut 2008 har de andra partierna varit väldigt tysta, det är bara Piratpartiet som pushat för det. När nu den amerikanska övervakningen dyker upp så är det inget annat parti som vill diskutera det, vilket inte är konstigt eftersom de själva suttit och röstat igenom snarlika lagar.
 
Ni kan inte lita på att integritetsfrågorna kommer på dagordningen under valrörelsen. Hur ska ni få utrymme i media och synas mer?
– Först och främst är det ett grundarbete. Vi måste kräva vår plats under 2013 innan valrörelsen kommer igång. Men sedan tror jag att den politiska breddningen gör att vi får mycket lättare att vara med i debatten. Vi led ganska mycket 2010 av att det var lätt att stänga oss ute eftersom val handlar mycket om skola, vård och omsorg. Nu när vi har betydligt fler åsikter kan vi också delta i debatterna och nå ut mycket mer.
 
Vad skulle det innebära om ni förlorar både riksdagsvalet och valet till Europaparlamentet?
– Vi kommer fortsätta i vilket fall som helst. Vi var ju ganska nöjda när vi startade 2006. Då fanns det en känsla i partiet att det finns buggar i systemet som vi kan gå in och fixa och att allt sedan blir bra. Men vi har fått växa upp och mogna till lite och inser nu att det här med politik, det tar tid. Det är inte små buggar utan stora systemfel som måste fixas, säger Anna Troberg.
 
Hon tillägger:
 
– Skulle det inte gå nästa år betyder det inte att vi tänker lägga oss ner och dö. Någon måste fortsätta driva frågorna eftersom de traditionella partierna inte visar något intresse.
 
Liksom andra partier åker också Piratpartiet i år till Almedalen med bland andra EU-parlamentarikerna Amelia Andersdotter och Christian Engström. Den förra kommer också ordna ett seminarium kring dataskyddsförordningen. Under Almedalsveckan lanserar partiet dessutom sin "synlighetskampanj" som ska rulla fram till valrörelsen och ska påminna väljarna om att partiet fortfarnade finns. Annars närvarar Piratpartiet också vid Pride-festivalen, Dreamhack och på Bokmässan.
 
På frågan om de kanske inte istället ska bli en lobbyorganisation svarar Anna Troberg att de redan i dag är en.
 
– Så länge vi inte är i riksdagen så är det så vi jobbar. Vi är en del av den politiska debatten. Vi försöker pusha den åt det håll som vi vill. Innan Piratpartiet diskuterades integritet inte alls. Nu har politikerna förstått att man kanske ska nämna det då och då, även om de inte förstått vad de ska göra, avslutar hon.
 
Piratpartiet lever helt och hållet på donationer från medlemmarna. Årets budget ligger på omkring 780 000 kronor.
Ardalan Samimi ardalan@dagensopinion.se

Weber Shandwick köper komikerbyrå

AKB startar AB

Utredning vill lägga 44 miljoner på bättre marknadsföring av Sverige

Konferenser lyfter Breakit – men fortsatt rött

Kolmården och Gröna Lund rår inte på Liseberg

ANNONS:

Donald Trump och Vladimir Putin möts av pressfrihetskampanj

Stockholm vill reda ut avgifter för trafikstörningar

Han blir chef för bekämpningen av våldsbejakande extremism

Sven Erik Bucht (s): Göteborgs Kex ska göras i Göteborg

Delar av näringslivet backar tuffare tag mot NMR i Almedalen

ALMEDALEN 2018. Flera tunga näringslivsorganisationer ställer sig bakom #näringslivetbackarupp, ett upprop för att pressa Region Gotland att stävja hotet mot deltagare i Almedalen från organisationer NMR.

Därför lämnar Carl Fredrik Sammeli Prime

Narva upp 20 procent

Klart nu: Carl Fredrik Sammeli lämnar Prime

Regeringen lägger 868 miljoner på landsbygdsföretag

Regeringen inför mer matematik i skolan

Svenskarna bekymrar sig över andras hantering av fake news

Westander jobbar med Bankomat

Stockholm Pride nobbar Medborgerlig Samling

Trio utmanar affärskonsulterna med ny byrå

Chefen lämnar Stockholm Business Region

Socialdemokraterna lägger ytterligare 800 miljoner på att bekämpa kriminella gäng

Han gör bäst pr för Skåne

GFK under 200 miljoner

Fler än 2017 lyssnade på Almedalstalen men färre än 2016

Medierna som nämndes mest i Almedalen

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på nya tunnelbanan

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på tunnelbanan

The Bodyshop värvar från Adidas

Dämpad förlust på MMS

ALMEDALEN INIFRÅN: Sunkigt här och där men jag längtar redan till Almedalen 2019

Systembolaget har hittat sin nya komchef

Regeringen lägger 50 miljoner på att locka till vuxenutbildning

”När Barbeque Garden blev en tidsmaskin (sd)”

Miljöpartiet vill lägga en halv miljard på svensk livsmedelsproduktion

"En längre vecka, NMR och metoo-fläckar"

Mattias Rådström, Johanna Snickars, Niclas Karnhill, Boo Ehlin, Henric Byström, Bodil Sidén

Här är de kommersiella aktörerna som stack ut i Almedalen

SD vill ha rot för larm

Chang Frick gör affärer i tält i Almedalen

"Vladimir Putin vinner VM i propaganda"

KD vill höja lönen under semestern i vården

RUNT TALET: Handskrivet för Lars Adaktusson

”Ebba Bush Thor är superstark”

Energiföretagen lyfte delningsekonomin

ALMEDALEN INIFRÅN: Vem bjuder in till folkets hem – eller Ungsvenskar till MUF-mingel?

SD-väljarna minst intresserade av att förbjuda nazister

SDs mål: Ska ta över efter S som folkrörelseparti

RUNT TALET: Regeringen slöt upp runt Stefan Löfven

TALANALYS: ”Stark inledning – men inget nytt”

”Annie Lööfs starka tal och leta mord på DJ Battle”

Flera personer gripna och hörda efter attacker i Almedalen

SD har flest följare på Facebook – men S får flest omnämnanden

Socialdemokraterna slår ett slag för högre pension

Det asociala i det sociala – en möjlighet och utmaning för delningsekonomin

De är Innovativast i Almedalen 2018

Saminvest investerar 150 miljoner i affärsängelfonder

Alliansen lovar tuffare tag mot gängen – en del av ”reformagendan”

Greenpeace vill rädda Norra skogsbältet med hjälp av augmented reality

Alliansledarna håller pressträff

Viable Cities och Rise lyfte delningsekonomin

Domprosten: Skulle inte ha ringt i klockan

RUNT TALET: Isabella Löwengrip och Fatemeh Khavari backade upp Annie Lööf

TALANALYS: ”Annies Lööf var överraskande och ideologisk”

De kan bli Innovativast i Almedalen 2018

Bonnier Business Medias vd: ”Dagens Media hade inte klarat sig utan oss”

Svenska Kyrkan störde ut Thomas Gürs event

Hälften av VM-sändningarna i Almedalen visades utan avtal

Almedalen Weekend ska få besökarna att stanna veckan ut med framtids-hackathon

Bonnier Business Media förvärvar Dagens Media och Medievärlden

Benjamin Dousa vann Industrin tar matchens superhjältetävling

ALMEDALEN 2018. Industrin tar matchen anordnade The Big #industrikampen under tisdagskvällen i Almedalen där Benjamin Dousa vann pris för bästa lösning på en utvald framtidsutmaning med hjälp av industrin.

"Carola Lemne verkar nöjd – Edward Blom pratar mat"

”Politiker inte tillräckligt digitala för att förstå delningsekonomins kraft”

C vill lägga 2,6 miljarder på förbättrad integration

Därför skippar Ung Vänster Almedalen

Här är juryn i Innovativast i Almedalen

RUNT TALET: Rävarna runt Jan Björklund

TALANALYS: ”Jan Björklund håller samma tal varje år”

Ministrarnas VM-jubel

Så lanserar SD Jimmie Åkessons bok om Per-Albin Hansson

Femdubbelt så många poster om delningsekonomin

TCO recenserar samtliga partiledartal på Twitter förutom SDs

Smiles vd om kraven på Vinnova och förhoppningarna på Darja Isaksson

Microsoft visar upp ai-musklerna i Almedalen

Löfbergs diskuterar hållbarhet i ohållbar kaffebar

Liberalerna styr om mot EU

Rättighetsförfrågningarna till Fotbolls-VM strömmar in från Visby

FUNDEDBYME: Delningsekonomin är fördelaktig för samhället men skapar också oro

Jonas Sjöstedt besegrade Ulf Kristersson i Telenors megabyte-race

ALMEDALEN INIFRÅN: Från Linnea Claeson till Anders Ygeman via Fredrik Strage på en dag

Flashback går back

Kärntruppen slöt upp framför Jonas Sjöstedt

TALANALYS: Robin Hood har blivit klimataktivist

Prime slutar med mingelplast

Almedalsgarderoben hetast inom delningsekonomin

De vinner premiärupplagan av Det hållbara framtidspriset

ÅFs vd Jonas Gustavsson & Claes Thunblad (s), kommunordförande, Järfälla.

Unionen lyfter frågan om arbetsmarknadsetablering i bokform

Ulf Kristerssons tal engagerade mer än AKBs, enligt Telenor

ALMEDALEN INIFRÅN: Gudrun och Sven Otto Littorin med rosa flamingos

Därför lägger Göteborg mest på Almedalsveckan

Vänsterpartiet föreslår gratis idrottsskola

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.