Pr och reklambranschens Metoo briserar

Publicerad 2017-11-17, 16:31

På en sluten Facebook-grupp samlar kvinnor från reklam, pr- och kommunikationsbranschen sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp. Dagens Opinion har läst.

Dela med andra

Närmare 2 400 kvinnor deltar i den slutna gruppen och det förs också en diskussion om att gå ut kollektivt som har skett i andra branscher. Gruppen är en stor snackis i branschen och många väntar på att det ska brisera.

Gruppen innehåller många vittnesmål om övergrepp som har begåtts av män mot kvinnor i beroendeställning. Den som trodde reklam och pr-branschen var upplyst och jämställd kan få sig en tankeställare.
Här återger vi delar av några inlägg:

”En av byråns högst ansedda designers tar mig på rumpan flera gånger. Jag slår bort hans hand. Han tar mig hårt mellan benen. Jag försöker gå där ifrån men han trycker upp mig mot baren. Väser i mitt öra att jag är en ’Jävla hora’ och ’Det är jävligt farligt att säga nej till mig när jag vill ha det trevligt’.”

”Han är min chef och ägare på reklambyrån. Jag är 23 år och det är ett av mina första jobb. Det är firmafest och han drar in mig på sitt kontor, trycker upp mig med sitt stånd mot väggen och viskar ’du är ett sånt jävla kåtslag’.”

”Vårt ’inspirationsmöte’ på fredagarna där vi skulle lära av varandra och utbyta erfarenheter med mera döptes, på den erkänt politiskt korrekta kampanjbyrå där jag tidigare jobbade till: FREDAGSFJONG”
Rolf van den Brink rolf@dagensopinion.se

Kommentarer

Men snälla ni, det här borde inte ha publicerats! Ni kan inte gömma er bakom "journalistisk frihet". Gör om gör rätt.
Så extremt lågt att publicera denna artikel och förstöra vad gruppen jobbar för. Detta är ett praktexempel på varför metoo upproret behövs med detta övertramp, och en förändring har ni också omöjliggjort nu för vår bransch.
Helt rätt agerat av Dagens Opinion. Att publicera nyheter om att makthavare har samlas i en sluten grupp för att gemensamt planera utspel och aktioner är rimlig och god journalistik. De som tycker annorlunda vet inte vad de pratar om.
Det är är inte ok för er att publicera. Det är taget ur en hemlig facebookgrupp. Ta bort artikeln genast! Det är så jävla respektlöst av er!
Haha, det är så skrattretande rubriksatt detta. "pr och reklambranschens metoo briserar". För att du har skrivit den här artikeln? Nej du tvärt om. Jag föreslår att du ändrar titeln till "pr och reklambranschen briserar".
Hej Rolf, Förstår att du tittat på SvD och DN med avundsjuka. "Varför får inte jag skriva om sånt!". Kan tänkas här att den avgrundsdjupa skillnaden är att SvD och DN publicerat _I SAMRÅD_ med berörda grupper/upprop. Men här tar du dig rätten, gömd bakom "mitt jobb som journalist" och "ska vi fråga om lov hela tiden!?" att publicera andra människors vittnesmål, som publicerats i en hemlig grupp. Hade det drivande i frågan inte varit ett hopp om fler klick hade du nöjt dig med att publicera det faktum att gruppen finns. Kanske försökt att få vara med när gruppen kände sig redo att dela med sig av sina erfarenheter publikt. Men det här? Det här är själva definitionen av ett lågvattenmärke. Att du ens har mage att försöka försvara det.
Du bör tillägga i texten att dessa vittnesmål faktiskt inte var dina att läsa, och verkligen inte dina att dela! De har delats kvinnor emellan i en HEMLIG Facebookgrupp. Härligt att du bidrar till fortsatta patriarkala övertramp.
Du agerar som någon som läst en dotters/kompis dagbok och vill få uppmärksamhet på middagen genom att berätta hennes innersta historier. Finns säkert gäster som gillar det och tycker ”cool farsa/polare” men andra (i min värld sunda personer) lämnar den middagen med dålig eftersmak. Tycker dock ditt agerande är ett bra exempel att ha med sig ut när vi pratar om #metoo i branschen. Att det inte bara handlar om sexuella övergrepp utan om män som ”läser din dagbok” och berättat öppet om den för att trycka ner dig för att själv få uppmärksamhet.
Det hade ju varit smakfullt att kontakta oss i admin och be om lov eller erbjuda publicering. Som de flesta andra medier har gjort. Att bara gå ut såhär är så girigt, osmakligt och oprofessionellt.
HUR ÄR DET MÖJLIGT ATT DENNA "ARTIKEL" FORTFARANDE INTE HAR RADERATS??? Skämmes fan.
Den här artikeln känns bara så fel och respektlös mot de kvinnor som vågat dela med sig av sina berättelser i en sluten grupp där de kände sig trygga. Att publicera sådan information är inte att göra sitt journalistiska jobb, utan ett stort övertramp mot i det här fallet branschkollegor som utsatts för övergrepp.
Hej Roffe, Det rimliga journalistiska jobbet hade väl varit att kontakta medlemmar i gruppen och be dem berätta direkt för dig under källskydd. Nu har du ju faktiskt bara publicerat anonyma berättelse från internet. Vari finns den journalistiska storheten i det jobbet? Tvärtom utsätter du människor för risk för repressalier och trakasserier (en del av berättelserna är lätta för inblandade att avanonymisera) bara för att du slött cut and pastear från en privat grupp. Det här är sämre än slött. Det är klandervärt. Du brukar hålla den publicistiska fanan högre än så här. Jag är djupt besviken och kommer inte att förlänga min prenumeration.
Men vet du, Rolf. Det vore okej om du skrev vilka grupper/branscher som är på gång och hur det mobiliseras. Det är god journalistik. Men att andra människors berättelser om trakasserier och kränkningar, som dessutom har berättats i skyddade forum, det är bara oetiskt av dig. Jag hoppas du tänker om och ber om ursäkt till de människor du själv begått ett övergrepp mot i och med den här publiceringen samt fundera på om du nog inte gjorde det som män i alla tider gjort - springa förbi och knuffa undan folk på vägen, dra ner brallorna på dem och själv ta åt sig äran.
Varför har du skrivit denna artikel? Vad hjälper det utsatta människor i branschen? Helt sjukt ju
Att använda sig av folks fruktansvärda berättelser av övergrepp är väl ett övergrepp i sig kan man tycka! Varför och för vilka är artikeln skriven?
Näää men guud!! Så sjukt asdåligt verkligen. Fyyy er! Så får man bara inte göra!
Detta asså! Grattis till att lyckas få alla utsatta att känna sig ännu mer förtyckta och känna ännu mindre respekt för det manliga släktet. Måste kännas bra.
Enormt oseriöst detta!! Ni borde skämmas!
Omg?! Vad är det frågan om?! Är detta verkligen 2017?! Är detta verkligen journalistik?! Känns overkligt! Hur kan ni sjunka så lågt! Må Karma hit you hard
På riktigt!! Det är ju så man tror det är ett skämt! En man som stjäl kvinnors berättelser om hur de blivit oerhört illa behandlade av män i deras bransch och publicerar materialet! Du är ju en parodi på dig själv. Och alla män. En otroligt sorglig sådan! Sjukt illa gjort!!
Så sjuuuukt lågt och dåligt att hacka sig in i hemlig grupp på FB och publicera folks privata berättelser!!! Det kommer ni för alltid få stå för
Men herregud?! Är det ens lagligt att publicera nåt från en hemlig grupp? Fy fan så otroligt dåligt!!!
För VEM är denna artikel skriven??! Hur är det ens moraliskt möjligt att komma på tanken publicera inte bara sekretessbelagd information utan framför allt klampa rakt på människor som öppnar upp sig om enormt känslomässiga händelser som drabbat dem!? Fruktansvärt stötande, okänsligt och oserlöst av både dig Rolf och Dagens Opinion! Jag hoppas verkligen innerligt att ni skäms djupt långt in över att ni bidrar till ännu större kvinnoförtyck och ojämställdhet i samhället i och med detta.
Det här är helt vansinnigt. Är det lagligt att ta sig in i en hemlig samtalsgrupp, där medlemmarna lik dem i AA tror sig prata i en skyddad miljö, och sen sprida infon därifrån på internet?? Polisanmäla?
Det här är lågt, Rolf. Väldigt lågt. Ur ett hemligt forum där utsatta kvinnor samlar mod och kraft och delar berättelser om sin yrkesmässiga utsatthet så stjäl du inte bara deras citat och upphovsrätt utan också rätten att äga hur och när de vill berätta vad de varit med om? Riktigt lågt. Du kan hävda allmänintresse hur mycket du vill, det är inte etiskt försvarsbart och du utsätter kvinnorna för ÄNNU mer övergrepp när du tar dig denna frihet. Lågt, Rolf! Ovänliga hälsningar från en journalistkollega som ALDRIG skulle ha gjort detsamma mot någon utsatt grupp
Fy fan vilken oproffsig "tidning" det här är! Det räcker ju mer att kolla på er "design" för att fatta att ni bara är en blek kopia av andra branschtidningar. Det är väl för att allt på den här sidan görs v en och samma person. Du borde verkligen skämmas, det här är så långt bortom allt vad som kan kallas pressetik. Göra sensationsjournalistik av ett forum där redan utsatta äntligen sk få vara trygga. Usch!
För vem har du skrivit den här artikeln? Är det för kvinnorna? Nej, det är det ju uppenbart inte. Du tar information från ett stängt forum för att dela med dig till allmänheten av. De få platser som finns att diskutera upplevelser som många gått och burit på länge utan att våga berätta om pga förtryck. Inte är det på de utsattas sida du står. Och det är det enda du förmedlar med denna artikel.
"Dagens Opinion har läst." HUR har du läst Rolf? Detta är berättelser från en hemlig grupp där endast kvinnor och icke-binära är välkommna. DU är alltså inte välkommen där. HUR har du tagit del av dessa berättelser, och hur kan du finna att det är okej att sedan publicera dessa utan deras tillåtelse? Är Dagens Opinion så giriga efter klick? Era läsare har tappat efter denna artikel, hoppas detta skamlösa inlägg var värt det.
Saknar ord för hur otroligt osmakligt och skamligt det är att ni publicerar information från en hemlig grupp där endast kvinnor och icke-binära är välkomna. Så gränslöst, skamligt och lågt. Skäms!
Men Rolf, ser du inte att du gör precis det som många av dessa vittnesmål handlar om: går över gränsen, tar för dig och behandlar kvinnor som om de inte vore värda någon respekt över huvud taget? Det här var en uttalat stängd och sekretessbelagd grupp som du som man inte ens var inbjuden till. Sista gången jag någonsin besöker Dagens Opinion. Vilken skit.
Det här är ett sånt otroligt osmakligt övertramp. Jag finner inga ord för vad du gjort. Nu hoppas jag bara att vi kan komma åt dig för det här. Fruktansvärt lågt.
Så oseriöst av Dagens Oponion. Och tydligt att de inte respekterar gruppens syfte att skapa en trygg plats för kvinnors berättelser och erfarenheter. Tänker inte stötta publikationer som uppmuntrar och bidrar till kvinnors utsatthet. Bojkott from nu.
Herregud vilken låg nivå, på så många sätt.
Du borde skämmas Rolf. Detta är taget från en hemlig grupp, låt kvinnorna företräda sig själva! Så gränslöst att som man sprida historierna utan tillåtelse, med stor säkerhet för sin egen vinnings skull.
Nej, Rolf. Du värnar om din rätt att skvallra din sajt om branschskvaller. Mer eller mindre journalistiskt än så är det inte.
Skamlig ”journalistik”. Skäms.
Att en man stjäl berättelser från en grupp kvinnor som håller på att mobilisera sig? Helt orimligt att skriva den här artikeln och att publicera den.
Så här ser jag på detta: Det pratas i stort sett inte om något annat än detta i branschen, alltså vårt bevakningsområde. Vi har fått ett otal tips. Nästan 2 400 personer är med i gruppen. Den är ingen jättehemlighet. Vi får information, värderar och säkrar den, bedömer konsekvenserna och publicerar. När vi slutar göra just detta är vi inte längre journalister och publicister. Jag förstår att detta är ett speciellt och känsligt fall, jag har tagit hänsyn och illustrerat storyn med några få berättelser. Jag kan inte se vilken skada detta skulle medföra. Det kanske är obekvämt för er nu, men vad händer över tid om vi inte har journalister och medier som berättar saker de får veta? Ska vi ha ett system där vi frågar om lov? Mitt jobb är just detta, att berätta det jag vet och som är relevant för min publik. Jag gör det så gott jag kan. Rolf van den Brink, ansvarig utgivare
Vad oseriöst av Dagens Opinion att publicera material som ni inte har tillåtelse till.
Schas Rolf. SCHAS!
Varför inte låta kvinnorna bakom gruppen få gå ut och företräda sina egna berättelser istället? Så många tankefel som måste begås för att ens komma på tanken att skriva den här artikeln. Till vems nytta? Med vilken poäng?
Hej, det här är sekretessbelagd information från en hemlig grupp för endast kvinnor/ickebinära/transpersoner. Det är ett safe space. Det är inte tillåtet att publicera
Det är inte en sluten grupp, det är en hemlig grupp. Det innebär alltså att den inte dyker upp om ens man söker efter den. Hur har du fått tillgång till informationen, Rolf? Har du låtsas vara en kvinna och tagit del av informationen i första hand eller har någon gett dig informationen?

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.

IC Quality sätts i konkurs – SKL riskerar miljonsmäll

Smif blir fler – öppnar för Facebook & Google

ANNONS: ACTIVATION COORDINATOR & WEB EDITOR TILL SANTANDER

Näringslivet pressar regeringen till att lagstifta bort Hamnarbetarförbundets konflikt

Centerpartiet sätter (inte) ner foten om förslag om ensamkommande

Public affairs-konsult tar över Engelska skolan

Veckans Brief 38: Universum säljs – Tungsviktstrio startar hållbarhetsbyrå

Emma Lennartsson (s) får nytt jobb

Datainspektionen försvinner – blir Integritetsskyddsmyndigheten

Pågens kommunikationschef får nytt jobb

Dipp för Mistat – backar 9 procent

Gävle gav Mittmedia ensamrätt på bockbilder – Aftonbladet rasar

Värvade medlemmar för Moderaterna – tappade valbar plats

Gick det rätt till när Elin Nilsson petades och Jörgen Berglund toppade M-valsedeln?

JCPr värvar dubbel influerarkompetens

Johanna Svensson och Yasmine Lundh.

Tidningsutgivarna: SVTs texter hotar lokaljournalistiken

De kan ta Birgitta Ohlssons och Erik Ullenhags platser (l)

Opinionsbildarna om pensionerna – Unionen ratar överenskommelsen

Schibsteds kommunikationschef tar över Aftonbladet

Efter Nordea-flytten – regeringen utreder bankunionen

Regeringen stoppar vass C-kandidat

Alliansen vill prata kvalitet i stället för vinst i välfärden

Han tar över för Ulla Andersson (v)

Alliansen håller presskonferens

Jobbrotation i Moderaternas utrikespolitik

De kan ta över i Göteborg (mp) efter Lise Nordin och Valter Mutt

Ylva Johansson (s): Vi har underskattat behovet av värderingar

Nästan 100 ansluter sig till #viktigastevallöftet

Fler män ansluter sig till Facebook-gruppen #viktigastevallöftet som är politiska mäns  svar på Metoo-rörelsen.

Han kan vara nästa C-ledamot för Stockholms län

Pr-konsulter tar strid om Centerpartiets stockholmsbänk

Skattebetalarna institutionaliserar Slöso

Metro värvar publisher från Egmont

Stockholms universitet väljer pr-byrå

SAKER MAN SER: Toppolitikerna Nobelminglade på Instagram

Fredrik Virtanen lämnar Aftonbladet

Veckans Brief 37: När influerarna tar över – Trafikverkets innovativa upphandling

Regeringen lägger 48 miljoner på livsmedelsexport

Inget åtal mot polisanmäld pr-konsult

Stora PR-priset 2018 öppnar och tar in Per Holknekt

Anders W Jonsson får böter när halva C röstade på regeringen

SAKER MAN SER: Vit skjorta vs Grå betong

Stökigt på CUF – tre medlemsärenden på tre veckor

Pressmeddelande: Staffan Erfors blir bostadsmäklare

Pr-branschen svarar på #sistabriefen

Metro har anställt en ny publisher – Staffan Erfors går

S-kandiderande pr-konsult drar ihop manligt politikerupprop

Ratio: Sju utmaningar hotar den svenska modellen

Misshandelsdömd moderat nominerad till riksdagen

Daniel Redgert startar egen byrå

Jabar Amin (mp) kandiderar inte till riksdagen

Pr-byrå lanserar personagentur: "Influerarnätverken ser inte helheten"

Mats Johansson (m) får eget stipendium – här är de första stipendiaterna

Moderaterna digitaliserar och öppnar partitidningen

Arbetsförmedlingen ordnar regeringens mål för beredskapsjobb

Staten lägger digitaliseringsmyndigheten i Västernorrland

Både M och S ökar i Stockholm

C & L & M tar strid om etableringsjobben

ANNONS: BYGGNADS SÖKER KOMMUNIKATÖR FÖR WEBB OCH SOCIALA MEDIER

SCB: Alliansen förbi regeringen men inte de rödgröna

Odyssey värvar trio från Ipsos

SAKER MAN SER: Anna König Jerlmyr (m) och ett nerklottrat elskåp

Thomas Mattsson (expressen) om de "kärleksfulla" namnpubliceringarna

Åsa Linderberg, Karin Pettersson och Sofia Olsson Olsén pressas i Thomas Mattssons "kärleksförklaring".

Lena Mellin tar över turbulent Aftonbladet

Officersförbundet trappar upp kommunikationen

Då kommer C-beskedet om regeringens förslag om ensamkommande

2 procent upp för Wildeco

Jabar Amin (mp) vinner provvalet

Amineh Kakabaveh tillbaka på Vänsterpartiets Stockholmslista

SJ lobbar för höghastighetståg med Sifo

Sven Otto Littorins lilla hämnd på Lena Mellin

Kent Ekeroth (sd) frias i hovrätten

Moderat inspirerade Jens Holm (v) att skriva en miljöbok

Moderaterna får inget namn på trakasserianklagat toppnamn

Regeringen klubbar skärpta krav på amortering – bankerna rasar

”Är Sofia Olsson Olséns dagar på Aftonbladet räknade? ”

Ulf Kristersson (m) håller jultal

Gullers vinner Trafikverkets jätteupphandling

Ekots dundertabbe - dödsförklarar levande Ingvar Kamprad

De är hållbarast i Sverige – enligt allmänheten

Mindre marginaler för Bohmans

Vänsterpartiet petar Amineh Kakabaveh

De är bäst på finansiell kommunikation i Sverige och i Norden

Två tunga idrottsorganisationer säger upp samarbetet med pr-byrå

Regeringen: Ryssar och lobbyister desinformerar

SD startar tv-kanal i Stockholm

Svenska Taxiförbundet kräver polis mot svarttaxi på Facebook och i sociala medier

De är årets jämställdhetsförebilder

MP-ledamoten blir politisk vilde

Moderaterna värvar tungt från Miltton och Sveriges Byggindustrier

2 126 kvinnor skriver under på kommunikationsbranschens Metoo

Metoo-uppropet i DN

Aftonbladet, Expressen och TV4 om att bli utpekade som lögnare av Jimmie Åkesson (sd)

Almega sänker medlemsavgifterna

Resumés jurist driver Fredrik Virtanens kamp mot tidningen

M ska inte rösta på ensamkommande-förslaget

MP utreder ledamot för sextrakasserier

Klart med Leif Östlings efterträdare på Svenskt Näringsliv

SD och M sågar snabbt regeringens uppgörelse om ensamkommande

S och MP överens: Ensamkommande får ny chans

Saco: Hård konkurrens om kommunikationsjobben

M vill göra upp med S om Svenska Hamnarbetarförbundet

Futurion: Situationen i Sverige har inte försämrats

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.