Skattebetalarnas förening har gått igenom kalendariet för Almedalsveckan och konstaterar att kommuner, stat och landsting ligger bakom 532 av totalt drygt 4 000 öppna evenemang.
 
Hur mycket pengar det handlar om vet inte Skattebetalarnas vd Christian Ekström.
– Vi ska sätta oss och skatta efteråt. Uppskattningarna som har gjorts hittills har inkluderat resa och boende. Ingen har tagit med arbetstid och konsultkostnader. Det handlar om många, många miljoner kronor, med tanke på hur många som är på plats, Jag skulle inte bli förvånade om det rör sig om bortåt 100 miljoner kronor, säger han.
Christian Ekström nämner Vallentuna som ett exempel:
– Kommunen vill bli en ’global magnet’ genom att skicka 25 anställda till Almedalen. Kanske kan de blir det om de i första hand förbättrar skolan och vården och varför inte sänka skatten lite?
I SVT Rapport berättar kommunen att de budgeten för Almedalsveckan ligger på 86 000 kronor. Då ingår inte arbetstid och eventuella konsultkostnader.
 
Kartläggningen av offentliga sektorns kostnader av Almedalsveckan kompliceras av att kommuner och regioner kan samverka i marknadsföringsbolag. Christian Ekström nämner ett som han anser vara ett avskräckande exempel.
– East Sweden (Östergötland) är ett penningrullningsprojekt av guds nåde och delvis är rent provocerande.  
Skattebetalarna lyfter fram att Malmö stad förra året skickade en delegation på 4 kommunalråd, en politisk sekreterare och 40 tjänstemän till Almedalen för över en miljon kronor. Jönköping bodde för 9 000 kronor per person och natt.
Christian Ekström tycker att Migrationsverket, som i år driver 24 arrangemang, är en myndighet som borde fundera över sin närvaro i Almedalsveckan.
– Har inte Migrationsverket annat för sig än att vara i Almedalen? Var inte deras läge pressat och fick de inte extra pengar från regeringen? Var i Migrationsverkets regleringsbrev det att det är viktigt att åka till Almedalen och babbla? Migrationsverket åker väl till Almedalen för att det är roligare än att fixa sängplatser. Det är ärligt talat rätt provocerande, säger Christian Ekström och utvecklar:
– I bästa fall gör myndigheterna något meningslöst i Almedalen. I värsta fall åker de dit för att påverka sina uppdragsgivare, som ju är politikerna. Det är sinnessjukt att myndigheterna är där och lobbar. Jag kan inte förstå att politikerna inte säger ifrån.

Vad beror det på att politikerna inte ryter till om den offentliga sektorns investeringar i Almedalen?
– De ser väl inte hur det offentliga växer i Almedalen. Ingen ställer sig upp och frågar vad vi håller på med. Det är väl en slags blindhet.

Vad skulle stat, landsting och kommuner göra i stället för att åka Almedalsveckan, tycker du?
– Vård, skola och omsorg, var en valslogan för några år sedan. Man ska ha alldeles särskilda skäl för att åka till Almedalen för att berätta att man är en ’global magnet’.

Behöver inte stat, landsting och kommuner delta i samhällsdebatten?
– Ja, men de behöver inte göra det just den veckan då det är orimligt dyrt.

Ska ni var på plats under Almedalsveckan och driva frågan?
– Ja.

Hur ska det gå till?
– Det kommer du snart att bli varse.

Vill du lägga ner Almedalsveckan?
– Inte nödvändigtvis. Jag har inga synpunkter på vad folk gör med sina privata pengar. Jag tror att Almedalen är ett bra sammanhang, men jag förstår inte varför det offentliga måste vara i Almedalen och driva upp priserna. Har myndigheterna ställt frågan hur det gagnar skattebetalarna?

Vad tycker du om finansminister Magdalena Andersson (s)?
– Regeringen blir ju duktigare och duktigare på vad de gör. Regeringen är duktiga på det politiska hantverket. Alliansen är ärliga och godtrogna och chockade över att socialdemokraterna i regering klagar över något (bryta ut enskilda saker ur budgeten), som socialdemokraterna i opposition själva försökte göra för fyra år sedan. Socialdemokraterna är skamlösa och vet hur en slipsten ska dras.