"Välkommen Peter Wolodarski – till Grabbarnas Medieklubb"

Publicerad 2016-08-17, 22:40

BLOGG. Feta DNs chefredaktör jublar över ett mediescoop där 100-tals mediejobb hos konkurrenten hotas. Men egentligen tycks artikeln handla om att putsa upp Bonniers nästa mäktiga mediechef. Det skriver Dagens Opinions Rolf van den Brink och passar på att välkomna Peter Wolodarski till Grabbarnas Medieklubb. 

 

Det är vår. Det är Berns. Inne i den anrika festlokalen som haft karlakarlen August Strindberg som inventarie förbereder sig Dagens Nyheters, Expressens och Dagens Industris chefredaktörer för  de hyllningar de ska framföra till, Gunilla Herlitz, som nu har lämnat jobbet som chef för Bonniers dagstidningar. Peter Wolodarski, Thomas Mattsson och Lotta Edling ska inför 100-tals Bonnier-medarbetare spela upp ett litet spel om vilken av deras tre produkter som egentligen hade Gunilla Herlitz hjärta. Det mynnar ut i en totalhyllning av Gunilla Herlitz. Hon har gjort det hennes manliga företrädare borde ha gjort, men inte gjorde: Anpassat personalstyrkan efter storleken på affärerna. Flyttat porrsurfande dönickar. Köpt in nya talanger. Gunilla Herlitz har rentav levererat vinst för dagstidningsaffären genom att trycka upp prenumerationspriserna. Det går ju så länge det går. Nu tokhyllas hon på Berns. Det pratas till och med om att Expressen har ordnat helikopter med banderoll. Men det pratas ju så mycket.

I dag, ett antal månader senare, lyser euforin i Peter Wolodarskis twitterfeed på onsdag kväll, kanske tajmat till den hederliga tryckpressens deadline: ”Stor medienyhet i kväll på DN.se”, det är vad Dagens Nyheters chefredaktör utlovar. Nyheten visar sig  vara: ”Fram till 2018 kan  Mittmedia säga upp 75 procent av sina journalister enligt styrelsematerial”.
 
Dagens Nyheter drar på ordentligt och kommer att toppa morgondagens DN Kultur med nyheten. Till och med det gamla riksmedieoraklet Martin Jönsson dammas av. Det här är hans paradgren,  det här har han övat på i många år, på tidningen Journalisten, på Svenska Dagbladet, på Sveriges Radio och nu på Dagens Nyheter. Martin Jönsson kan det här med att totalsåga medieägare som vill få ordning på affärerna. Nu köra han storyn som den ska, Martin ställer journalistiken och det fria ordet som garant för demokratin i ena hörnet och de giriga medieägarna i det andra. Och så på med rubriken: Förödande för demokratin och djupt tragiskt för journalistiken.
 
Peter Wolodarski jublar och inte minst twittrar över denna mäktiga rubrik. Att Dagens Nyheter gjorde sig av med 80 journalister år 2013, och att Gunilla Herlitz hyllades för det, tycks inte vara så intressant att ta upp just nu, av Peter Wolodarski och Martin Jönsson.

Kanske tar de i så mycket, Martin Jönsson och Peter Wolodarski, så att ingen ska bry sig om att läsa själva artikeln, som är en sansad story över två förslag till strategier för Mittmedia. Ett förslag, som redan är känt, bygger på att gå lite långsamt fram och försöka tjäna så mycket som möjligt på papperstidningarna innan de digitala kanalerna tar över. Det andra förslaget är mer drastiskt, och det som DN och Peter Wolodarski målar upp till årets scoop-nivå. Det innebär att 75 procent av journalisterna ska bort och att alla Mittmedias tidningar blir gratistidningar.

Jan Friedman
, som var legendarisk i mediebranschen redan när jag började skriva om den 1997, berättar rakt och redigt om de olika varianterna. Den lugna varianten gillade inte styrelsen och skrotades. Den andra varianten var heller inte fulländad och ska diskuteras.
 
Mittmedias nya vd Per Bowallius poppar upp i artikeln. Han brukar dyka upp. Han har jobbat som chef för IDG, Svenska Dagbladet, Talentum, Gisab och Promedia. Han är en av de där mediegrabbarna som snurrar runt på de allt färre mediechefsstolarna. Ungefär som Martin Jönsson. Ungefär som  Thomas Peterssohn, som också dyker upp i artikeln. Han har jobbat på Dagens Industri, E24, Affärsvärlden och senast som vd för Mittmedia. I DN-artikeln ger han ett balanserat och klokt intryck. Står och ler på en bild. Välklädd. Han slutade på Mittmedia för att han förespråkade det ”lugna förslaget”, en fin mediegrabb helt enkelt. Och det är just det han vill framstå som.

För det finns faktiskt en chefsstol ledig.
 
När den tokhyllade Gunilla Herlitz lämnade jobbet, var han en av huvudkandidaterna till att ersätta henne. Rekryteringen sköttes bland annat av Anders Eriksson, som hade visat framfötterna med att driva Bonnier Business Press vid sidan Gunilla Herlitz.  Det slutar med att Anders Eriksson ger sig själv jobbet. Och nu behöver han utse sin egen efterträdare, någon som kan sköta Bonniers affärstidningar, och grabben som är på gång för att få jobbet heter Thomas Peterssohn och då är det ju helt perfekt att vara med i en fet artikel i Dagens Nyheter där alla utom han själv framstår som journalistikens, ja även demokratins banemän. Bra också för Peter Wolodarski och hans framtida relation till denna snart så mäktiga mediegrabb. Då får det se lite smaklöst ut, att man sitter på Sveriges fetaste tidning och gottar sig i journalistkollegornas dystra utsikter på landsbygden. Det är så finurligt spelat att det är dags att välkomna Peter Wolodarski in i Grabbarnas Medieklubb.
 
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare

Kommentarer

Vi har saknat dig Rolf!
Mycket av det Van Brink skriver är helt korrekt. Det finns en beef mellan Thomas Peterssohn och nye VD:n, som har en helt annan vision. Thomas Peterssohn hade lovat resultat år efter år, men levererade inte. Därför fick han sparken. Det är den enkla sanningen. Inom Mittmedia har det knoppat upp men massa projekt under Peterssohns ledning som ingen har styr på. Det har inte funnits kostnadskontroll. Intäkterna från den digitala sidan har inte bara varit dåliga. De har varit katastrofala. Som tidigare nämnts i andra artiklar så har bara 6 procent av Mittmedias intäkter kommit från den digitala sidan. Ändå så har radarparet Thomas Peterssohn och Anna-Karin Lith tjurnackat hållt fast vid devisen "digitalt först". Något som gått ut över vinster inom det tidigare starka området. Per Bowallius har i flera omgångar, både internt såväl som externt, kommunicerat att han vill ställa om till digitalt. Samtidigt har han uppgett att Mittmedia måste ta hem intäkter även i print. Artikeln i DN bär tydliga tecken av en missnöjd Thomas Peterssohn, alternativt Anna-Karin Lith, som ger sin extremt vinklade version av hur Mittmedias framtid hade sett ut under Peterssohns ledarskap. Det är enligt min bedömning en bedrövligt skriven text. Det kan fortfarande bli så att Mittmedia inte kommer klara sig. Det vet vi inte. Framtiden är osäker. Men med de ekonomiska fullblodsidioterna Peterssohn och Lith så hade det varit ett fullbordat faktum. De två har satt Mittmedia i en extremt volatil situtation. De två har under lång tid låtit de vinstgenererande papperstidningarna finansiera huvudlösa digitala projekt som försenats, ofta flera år. Annonsverktyget Reacher är bara ett sådant. När besparingar har gjorts, då har journalister, inte programmerare eller mellanchefer, fått sparken eller köpts ut. Lokalredaktioner, inte projekt, har lagts ner.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.

SDs nättidning billigare i drift

Google och Facebook pressar Schibsteds marginaler

ANNONS:

Weber Shandwick köper komikerbyrå

AKB startar AB

Kolmården och Gröna Lund rår inte på Liseberg

Stockholm vill reda ut avgifter för trafikstörningar

Utredning vill lägga 44 miljoner på bättre marknadsföring av Sverige

Konferenser lyfter Breakit – men fortsatt rött

Donald Trump och Vladimir Putin möts av pressfrihetskampanj

Han blir chef för bekämpningen av våldsbejakande extremism

Sven Erik Bucht (s): Göteborgs Kex ska göras i Göteborg

Delar av näringslivet backar tuffare tag mot NMR i Almedalen

ALMEDALEN 2018. Flera tunga näringslivsorganisationer ställer sig bakom #näringslivetbackarupp, ett upprop för att pressa Region Gotland att stävja hotet mot deltagare i Almedalen från organisationer NMR.

Därför lämnar Carl Fredrik Sammeli Prime

Narva upp 20 procent

Klart nu: Carl Fredrik Sammeli lämnar Prime

Regeringen lägger 868 miljoner på landsbygdsföretag

Regeringen inför mer matematik i skolan

Svenskarna bekymrar sig över andras hantering av fake news

Westander jobbar med Bankomat

Stockholm Pride nobbar Medborgerlig Samling

Trio utmanar affärskonsulterna med ny byrå

Chefen lämnar Stockholm Business Region

Socialdemokraterna lägger ytterligare 800 miljoner på att bekämpa kriminella gäng

Han gör bäst pr för Skåne

GFK under 200 miljoner

Fler än 2017 lyssnade på Almedalstalen men färre än 2016

Medierna som nämndes mest i Almedalen

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på nya tunnelbanan

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på tunnelbanan

The Bodyshop värvar från Adidas

Dämpad förlust på MMS

ALMEDALEN INIFRÅN: Sunkigt här och där men jag längtar redan till Almedalen 2019

Systembolaget har hittat sin nya komchef

Regeringen lägger 50 miljoner på att locka till vuxenutbildning

”När Barbeque Garden blev en tidsmaskin (sd)”

Miljöpartiet vill lägga en halv miljard på svensk livsmedelsproduktion

"En längre vecka, NMR och metoo-fläckar"

Mattias Rådström, Johanna Snickars, Niclas Karnhill, Boo Ehlin, Henric Byström, Bodil Sidén

Här är de kommersiella aktörerna som stack ut i Almedalen

SD vill ha rot för larm

Chang Frick gör affärer i tält i Almedalen

"Vladimir Putin vinner VM i propaganda"

KD vill höja lönen under semestern i vården

RUNT TALET: Handskrivet för Lars Adaktusson

”Ebba Bush Thor är superstark”

Energiföretagen lyfte delningsekonomin

ALMEDALEN INIFRÅN: Vem bjuder in till folkets hem – eller Ungsvenskar till MUF-mingel?

SD-väljarna minst intresserade av att förbjuda nazister

SDs mål: Ska ta över efter S som folkrörelseparti

RUNT TALET: Regeringen slöt upp runt Stefan Löfven

TALANALYS: ”Stark inledning – men inget nytt”

”Annie Lööfs starka tal och leta mord på DJ Battle”

Flera personer gripna och hörda efter attacker i Almedalen

SD har flest följare på Facebook – men S får flest omnämnanden

Socialdemokraterna slår ett slag för högre pension

Det asociala i det sociala – en möjlighet och utmaning för delningsekonomin

De är Innovativast i Almedalen 2018

Saminvest investerar 150 miljoner i affärsängelfonder

Alliansen lovar tuffare tag mot gängen – en del av ”reformagendan”

Greenpeace vill rädda Norra skogsbältet med hjälp av augmented reality

Alliansledarna håller pressträff

Viable Cities och Rise lyfte delningsekonomin

Domprosten: Skulle inte ha ringt i klockan

RUNT TALET: Isabella Löwengrip och Fatemeh Khavari backade upp Annie Lööf

TALANALYS: ”Annies Lööf var överraskande och ideologisk”

De kan bli Innovativast i Almedalen 2018

Bonnier Business Medias vd: ”Dagens Media hade inte klarat sig utan oss”

Svenska Kyrkan störde ut Thomas Gürs event

Hälften av VM-sändningarna i Almedalen visades utan avtal

Almedalen Weekend ska få besökarna att stanna veckan ut med framtids-hackathon

Bonnier Business Media förvärvar Dagens Media och Medievärlden

Benjamin Dousa vann Industrin tar matchens superhjältetävling

ALMEDALEN 2018. Industrin tar matchen anordnade The Big #industrikampen under tisdagskvällen i Almedalen där Benjamin Dousa vann pris för bästa lösning på en utvald framtidsutmaning med hjälp av industrin.

"Carola Lemne verkar nöjd – Edward Blom pratar mat"

”Politiker inte tillräckligt digitala för att förstå delningsekonomins kraft”

C vill lägga 2,6 miljarder på förbättrad integration

Därför skippar Ung Vänster Almedalen

Här är juryn i Innovativast i Almedalen

RUNT TALET: Rävarna runt Jan Björklund

TALANALYS: ”Jan Björklund håller samma tal varje år”

Ministrarnas VM-jubel

Så lanserar SD Jimmie Åkessons bok om Per-Albin Hansson

Femdubbelt så många poster om delningsekonomin

TCO recenserar samtliga partiledartal på Twitter förutom SDs

Smiles vd om kraven på Vinnova och förhoppningarna på Darja Isaksson

Microsoft visar upp ai-musklerna i Almedalen

Löfbergs diskuterar hållbarhet i ohållbar kaffebar

Liberalerna styr om mot EU

Rättighetsförfrågningarna till Fotbolls-VM strömmar in från Visby

FUNDEDBYME: Delningsekonomin är fördelaktig för samhället men skapar också oro

Jonas Sjöstedt besegrade Ulf Kristersson i Telenors megabyte-race

ALMEDALEN INIFRÅN: Från Linnea Claeson till Anders Ygeman via Fredrik Strage på en dag

Flashback går back

Kärntruppen slöt upp framför Jonas Sjöstedt

TALANALYS: Robin Hood har blivit klimataktivist

Prime slutar med mingelplast

Almedalsgarderoben hetast inom delningsekonomin

De vinner premiärupplagan av Det hållbara framtidspriset

ÅFs vd Jonas Gustavsson & Claes Thunblad (s), kommunordförande, Järfälla.

Unionen lyfter frågan om arbetsmarknadsetablering i bokform

Ulf Kristerssons tal engagerade mer än AKBs, enligt Telenor

ALMEDALEN INIFRÅN: Gudrun och Sven Otto Littorin med rosa flamingos

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.