– Det är naturligtvis en tuff situation som vi hamnat i, inte minst för våra anställda som får läsa om sin arbetsgivare på det sättet. Vi har lagt ett varsel eftersom vi har en övertalighet. Precis som alla andra arbetsgivare kan vi inte ha anställda som vi inte kan sysselsätta, säger Eva Tiséus.
 
Det var igår som fackförbundet Seko varslade om strejk efter att förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Almega kring ett nytt avtal för spårtrafiken strandat.
 
Facket skyller de misslyckade förhandlingarna på att Veolia varslat ”hundratals anställda om uppsägning samtidigt som företaget vill omvandla heltidstjänster till osäkra deltidsjobb”.
 
Men Veolia får också mycket kritik av Sekos förbundsordförande Janne Rudén som använder Veolia som ett ”skräckexempel på hur avregleringen slår mot våra medlemmar”. Veolia anklagas för att ha lagt ett för lågt bud i upphandlingen om Öresundstågen – bara för att få köra trafiken.
 
”Aktörer som först dumpar sig in på en marknad, och sedan dumpar personalens villkor när verksamheten inte längre kan bedrivas som utlovat, hör inte hemma på den svenska arbetsmarknaden”, skriver han i ett pressmeddelande.
 
– De lyfter fram Veolia i alla sammanhang. Både i sin kritik att man upphandlar järnvägstrafik i Sverige men även i argumentationen om rätt till heltid. Vi får bära detta för alla, säger Eva Tiséus som tillägger att Sekos påstående om det för låga anbudet är grundlöst.
 
– Det här handlar just nu om den grundläggande rätten för oss som arbetsgivare att fördela och leda arbetet egentligen. Nu är det vi som får bli ”the bad guy” i situationen, men jag tror att alla arbetsgivare håller med på att vi måste ha den rättigheten. Den är grundläggande, säger hon vidare.
 
Tycker ni att det Seko gör är rättvist?
– Seko vill väcka en större fråga och tar i lite. Vi tycker att det är synd, särskilt som tredje part riskerar att drabbas. Vi hade hellre sett att de hade öppnat upp i de lokala förhandlingarna och hittat en flexiblare lösning i de lokala avtalen och på så sätt kunnat behålla fler heltidsanställda. Men de väljer nu att inte vara med i de diskussionerna utan lyfta frågan centralt. På det sättet blir det ju en helt annan debatt och det är svårt för oss att se om de verkligen vill måna om sina medlemmar hos oss eller skapa en generell debatt.
 
Är det valfeber?
– Att det är valår påverkar naturligtvis.
 
Ska Veolia ge sig in i debatten?
– Nu är förhandlingarna mellan Seko och Almega, men det är klart att vi också vill värna om vår rättighet att få uttala oss. Vi har valt att inte debattera öppet med Seko i media, men det får vi nog ta och göra.